"Започваме победния поход към местната власт!" Това обеща на Бузлуджа пред хиляди симпатизанти БСП-лидерът Михаил Миков. 

Б.Б. е общински съветник на БСП. "Под победа аз разбирам да вземем най-много кметове - в областите, в общините. А и да имаме мнозинство в поне една трета от общинските съвети... Е, не я виждам тази работа... " Б.Б. не е единственият, който "не я вижда тази работа". Ръководството на БСП смята за цел запазването на статуквото - кметове в осем областни града, както е сега.  

Преди няколко дни обаче Михаил Миков в един от сутрешните блокове даде "реална" преценка за резултатите - 5-6 области. В петък пред Клуб Z Атанас Мерджанов беше "по-реалист" - трима-четирима кметове на областни центрове.

В кулоарите на Народното събрание обаче течеше "обратно броене" - колко ще бъдат областните центрове, в които БСП няма да има нито една община.

"Вижте например Бургаска област - там няма да имаме кмет и на махала", отсече един от участниците в "обратното броене". (Клуб Z не споменава имената им по една причина - на предложението да ги цитираме, те отговаряха: "да, да - за да ме изкарат после мен виновен за загубата...", "няма да кажа предизборно нито дума за БСП - достатъчно разделение създават уж нашите медии...")

За компенсация разказват историята как общинската организация на социалистите в Несебър обявила подкрепата си за кмета Николай Димитров, който през 2011 година бе избран с тяхна подкрепа. Час по-късно кметът звъннал в местната централа и гневно ги попитал: "Кои сте вие, че да ме подкрепяте?! Кой ви е искал подкрепата?!..."

София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и още много са предварително отписани за БСП. Макар че чисто математически на някои места би трябвало да имат шансове заради многобройните кандидати за едно място вдясно по скалата, социалистите обаче като че ли са избрали за главен противник кандидатите на АБВ. От трите сменени ръководства на общински структури преди броени дни - Аксаково (Варна), Златарица (Велико Търново) и Пазарджик - в последното - най-голямото, досегашните активисти са отстранени заради подкрепата си за кандидата на АБВ Трендафил Величков.

"Никога няма да разберем какъв кмет ще е, но за социолог не го бива."  

Констатацията е по адрес на кандидата на БСП за кмет на София Михаил Мирчев. Поводът - изявлението му, че БСП се е оттласнала от дъното, защото вече има социалист омбудсман. Авторът - един от онези депутати, които не искат да бъдат обвинявани за изборната загуба.