27 месеца след като предложи от трибуната на Народното събрание Делян Пеевски за председател на ДАНС, бившият премиер Пламен Орешарски каза, че не би могъл да разубеди Сергей Станишев и Лютви Местан за тази номинация.

Съмнявах се, че можех да ги разубедя. И сега се съмнявам... Изненадах се. Казах си, че не е най-доброто от публична гледна точка (името на Пеевски – б.р.) и ще доведе до известни раздвижвания в обществото“, коментира бившият министър-председател пред Нова телевизия.

Орешарски повтори тезата си отпреди две години, че Делян Пеевски му е бил предложен от лидерите на двете партии – БСП и ДПС. Преди номинацията не били обсъждани други имена.

Бившият премиер отказа да отговори на въпроса дали е вярно, че Делян Пеевски е бил обсъждан в самото начало за силов вицепремиер. Препоръча на два пъти да бъдат питани Местан и Станишев, но и не отрече тази информация.

„В тази ситуация очевидно някой трябваше да свърши „черната“ работа. И аз не съжалявам, че я свърших“, обобщи Орешарски мандата си.

Той повтори тезата на медиите, които атакуваха протестите, че „двайсетина човека заработиха доста добре“.

"Имаше няколко дни спонтанни протести и по-нататък вече бяха стимулирани.“

След като му бе припомнено, че му се налагаше да използва задните входове, за да не срещне „народната любов“, Орешарски каза:

„През задния вход много често се влиза от съображения за сигурност, но виждам, че много лидери влизат през задни входове и в Брюксел.“

Разговорът стигна и до 2003 година, когато Пламен Орешарски бе оттеглен от кандидат-кметската кампания от името на СДС, заради среща с хазартния бос Васил Божков.

„Приемате ли Пеевски и Черепа като петна във вашата кариера?

Не мога да ги приема.“

Сега Орешарски се чувствал много по-спокоен, преподава в УНСС и отрече информациите, че може да се кандидатира за президент.

„От кого бяхте употребен?

От обстоятелствата.

...

Не го ли отнесохте вие?

Може би да, но това е ролята, което поех.“

Пламен Орешарски оцени слабо днешното правителство на Бойко Борисов.

„Той беше най-големият критик на тройната коалиция, но животът му поднесе ситуация, в която да направи четворна коалиция. И то от партии, които са по-несъвместими от тези в тройната. В момента стабилността измества темата за развитието“.