Унгарският премиер Виктор Орбан призова Австрия и Германия да прекратят приемането на мигранти на своя територия. Според него тази политика ще провокира още по-голяма вълна на преселение, която ще се устреми към Европа.

„Докато Австрия и Германия не заявят, че няма повече да приемат мигранти, милиони нови бежанци ще пристигат в Европа”, каза Орбан в ефира на австрийския телевизионен канал ORF, предаде БГНЕС.

На въпрос дали смята за правилно решението на Виена и Берлин да приемат без проверка на документите няколко хиляди мигранти от Унгария, Орбан отговори:

„По правилата на ЕС пресичането на границата без редовни документи е невъзможно, ако друго не се разреши от властите. Затова колко хора могат да влязат на територията на Австрия зависи само от австрийските власти”.

Според Орбан „Унгария има възможност да предостави на всички убежище”.

„Имаме сборни пунктове, където те могат да дойдат, там получават вода, храна и медицинско обслужване, но бежанците не искат да получат статус при нас, те искат в Германия”, допълни унгарският премиер.

По-рано канцлерът на Австрия Вернер Файман обяви, че страната стъпка по стъпка ще се отказва от извънредните мерки за приемане и транзит на сирийски бежанци от Унгария.

„Ние още от началото казахме, че това е временна мярка, която изисква незабавна и хуманна реакция”, обясни той и добави, че Австрия е помогнала по спешност на над 12 хиляди души.

В същото време Германия, към която са се отправили повечето бежанци, предупреди, че желанието й да помогне не трябва да бъде насилвано. Според вътрешното министерство в Берлин решението да бъдат пуснати мигрантите е изключение, а правилата на Евросъюза изискват търсещите убежище да бъдат регистрирани в първата държава, в която влязат.