Европейските футболни квалификации още не са завършили, но вече бележат рекорди. Догодина на финалите на шампионата във Франция ще играе националният тим на 320-хилядната Исландия. Това ще е първо участие на северняците на европейско и страната е най-малката като население, която класира отбор на такъв форум.

Исландците са недостижими на едно от първите две места в група "А" с 19 точки след снощното 0:0 срещу Казахстан. На второ място засега са чехите, които също си гарантираха визи за Франция. За осигуряващото бараж трето място битка водят Турция и Холандия, като южните съседи имат предимство от две точки и по-добри показатели в преките двубои.

До края "лалетата" гостуват на Казахстан и приемат Чехия, а "полумесеците" отиват на терена на чехите и играят у дома с Исландия. 

Група B

И тук изненадващ лидер - Уелс, който още снощи можеше и на теория да се класира, но направи 0:0 с третия - Израел. "Драконите" имат 18 точки, Белгия е със 17, Израел - 13 и т.н. Все пак в последния си мач Гарет Бейл и компания приемат Андора, а на същата дата - 13 октомври, Белгия и Израел имат пряк сблъсък. Босна и Херцеговина пък е с шанс за третото място.

Група С

Испания и Словакия са лидери с по 18 точки, а Украйна ги следва плътно с 15. Останалите са далеч назад, битката е само между тези три отбора.

Група D

Тук положението е доста по-заплетено. Германия води с 16 точки, следвана от Полша - 14, Ирландия - 12, Шотландия - 11... Днес има мачове, които ще хвърлят още светлина. Трудно е да се очаква, че немците ще изпуснат първото място. Останалите имат преки двубои.

Група Е

Англия е без грешка със 7 победи от седем мача, което вече ѝ осигури билетите за самолета за Франция. На второто място Швейцария води с 5 точки пред Естония.  Утре вечер "трите лъва" приемат "кръстоносците" на "Уембли", а ако вкара гол, Уейн Руни ще стане голмайстор №1 в историята на националния тим, като подобри рекорда на Боби Чарлтън (49 попадения).

Група F

Там развръзката предстои. Сензационният водач Северна Ирландия (16 точки) тази вечер домакинства на Унгария (трето място с 12 т.). А вторият Румъния (15 т.) излиза срещу аутсайдера Гърция.

Група G

Същото се отнася и за тази група. Утре има ключов мач - Швеция (второ място, 12 т.) приема Австрия (лидер с 19 т.). Русия и Черна гора пък са много близо на третата и четвъртата позиция, съответно с 11 и 8 точки, като руснаците гледат и поне към мястото на Швеция.

Група H

Българската. Вече е ясно, че сме аут, макар и да съществува някаква мижава теория, в която никой не вярва. По-скоро голямата интрига е (не ни засяга) ще измести ли Норвегия тима на хърватите на второто място, като по този начин ги прати на бараж. Италия води с 18 т., "викингите" имат 16, а хърватите - 14. Остават по две срещи до края.

Група I

Португалия е номер 1 с 12 точки, пред Дания и Албания с по 11, останалите са далеч назад. Днес албанците приемат Роналдо и компания. Те също имат шанс за директно класиране на европейско - за първи път. Но най-малкото са си гарантирали бараж.