"Протестна мрежа" написа отворено писмо на бившия премиер Пламен Орешарски по повод вчерашното му изявление, че двайсетина души от протестиращите срещу управлението му са спечелили добри пари, участвайки в тях. Според организацията когато преди две години те са го канили на публичен диспут, Орешарски най-страхливо е отказал и сега продължва да разпространявате лъжи, намеци и откровени клевети за “платено” и “мотивирано” участие в гражданските протести.

"Вашите и на вицепремиера Цветлин Йовчев твърдения за “стимулирани” протести вече доказано са обикновена политическа спекулация. Можем да Ви цитираме отговора на МВР от март 2015 г., цитиран по-късно и в отговор от ДАНС, че няма доказателства за събиране на оперативна и друга информация, въз основата на която да се разделят протестиращите на “спонтанно” и “мотивирано” протестиращи. Информациите, изнасяни от Вас и г-н Йовчев пред медиите и Консултативния съвет по национална сигурност, бяха и продължават да бъдат откровена политическа лъжа", пишат в писмото от "Протестна мрежа"

От групата за натиск припомнят, че по време на управлението на Орешарски беше създадена и специална “комисия за разследване на финансирането на протестите”, която не е установила нищо. 

"Единствените доказани нередности по време на протестите и контрапротестите доведоха до арестуването на Ваш изявен поддръжник с криминално минало, заплашвал живота на други граждани. Не сте забравили това, надяваме се. Беше доказано в телевизионно разследване и в което имаше купуване на протестиращи граждани – от Вашия скрит коалиционен партньор политическа партия "Атака", продължава писмото.

От "Протестна мрежа" са категорични, че разпространяването на лъжи и клевети за протестите няма да спаси Орешарски от отговор за много и важни въпроси като:

- Защо през Вашия мандат беше постигната най-голямата криза в отношенията с Европейския съюз, основно заради скандалния проект “Южен поток”? Ще разберем ли някога какво си говорихте на тайните срещи с шефа на “Газпром” Алексей Милер и КОЙ освен Вас присъстваше на тези срещи?

- КОЙ поръча процедурата “по спешност” за издаване на допуск до класифицирана информация на Делян Славчев Пеевски, за да стане шеф на ДАНС? Вие или “обстоятелствата”?

- КОЙ ръководеше Вашия таен щаб за създаване на “контрапротести” и имаше ли в него представители на една скрита медийна група, финансирана от една “банка, която не е била съвсем банка”?

Накрая писмото завършва със съвет към Орешарски:

"Вие ще останете в най-новата българска история като символ на поставено лице на политическото задкулисие. Нашият съвет е да стоите на задния вход на политиката и да се надявате просто да бъдете забравен."