Парите за американската индустрия за шистов петрол свършват, пише в "Файненшъл Таймс". В началото на годината компаниите нямаха проблем с набирането на средства за инвестиции чрез увеличение на капитал, но този източник на средства вече пресъхва.

Но индустрията, която допринесе за бума в продукцията на газ и петрол в САЩ от 2009 г. насам, не е обречена на загиване. Има много компании със солидни счетоводни баланси или ниска цена на добив. Но тези, които имат високи нива на дълга и големи разходи за добив, ще посрещнат несигурно бъдеще.

Според агенцията Standard & Poor's от началото на годината 16 компании от сектора са обявили невъзможност за плащане на своите дългове. Най-голямата е Samson Resources, която беше купена за $7,2 млрд. през 2011 г. от консорциум, воден от KKR. Тя обяви, че ще търси защита от кредитори в производство по несъстоятелност този септември.

Осем производители имат кредитен рейтинг С, което означава, че имат година или по-малко, преди да свършат парите си в брой.

Секторът остава доста смесена група. Според скорошно изследване Moody's компанията с най-ниски производствени разходи за извличане на петрол плюс инвестициите, необходими за възстановяване на резервите, е Seven Generations, при която показателят е $20 за барел (159 л). Производителите с най-високи разходи са Breitburn Energy Partners и Denbury Resources, където показателят е $70 за барел.

При сегашни цени от $46 за барел, половината от производителите на шистов петрол в САЩ работят на загуба, показва статистиката.

В края на краищата балансът между търсене и предлагане ще се изравни и цените на петрола ще тръгнат нагоре. Производството на суровината в САЩ намалява, като от октомври м.г. насам броят на работещите шистови сондажи е намалял с 58%, показват данните на Администрацията за енергийна информация. Но ребалансирането е бавен процес и той със сигурност ще остави зад борда някои производители на шистов петрол.