БЕРЛИН - Сирия от години е кланица. Кризата за бежанците ще е продължителен проблем. САЩ приемат само няколкостотин души – позор за една държава на мигранти. Това пише Северин Вайланд в “Шпигел”.

Той е категоричен, че въпреки усилията на дипломацията положението в Сирия не се подобрява, не се задава бърз изход от гражданската война.

“Това лято всекидневно виждаме последствията чрез хилядите бежанци, достигнали до държави от ЕС, в Германия също”, пише авторът.

Според него обаче дори родната му ФРГ няма да е в състояние години наред да понесе мигранския поток. Неговото овладяване може да стане само с общи усилия, това не е германски проблем, както твърди унгарският премиер Виктор Орбан.

Предизвикателството е за западната общност от ценности.

“Една държава досега се крие, но е така желана, както Германия, Великобритания и Франция: САЩ. Ако са верни цифрите, които тези дни английският в. “Гардиън” публикува, то от 2011 година САЩ са приели едва 1500 сирийски бежанци. 1500! Това е виц за една класическа държави на мигранти. Само Берлин e приел през юли т. г. 1000 сирийци и сега всеки ден прииждат нови (само през уикенда в Германия влязоха около 20 000 бежанци б.р.)”, възмущава се Вайланд.

Линията на външно министество във Вашингтон била, че приоритет не бил приемът и разселването на бежанци, а постигането на трайна стабилност в Сирия.

“Това е хубаво и правилно, но все още е теория и това ще е така, докато Западът не е готов да разговаря с Асад. Много сирийци са изгубили надежда да градят бъдеще в родината си и поемат по пътя на изгнанието. Точно сега трябва да се припомни на САЩ, които бяха и са световна сила, че за тях Близкият изток е един от важните региони на влияние”, пише авторът.

Той припомня, че президентът републиканец Джордж Буш младши освободи Ирак от Саддам Хюсеин и накрая напусна страната, оставяйки я в хаос. Тази нестабилност се пренася и към съседните държави.

Според автора не може Вашингтон да прехвърля отговорността за бежанците единствено на Европа, цитирайки говорителя на Белия дом Джош Ърнест: “Със сигурност европейците имат капацитет да се справят с проблема.”

“С такива думи играта на Черен Петър се прехвърля отвъд океана. Който говори така, той погазва принципа на солидарността между демократични държави”, е мнението на Вайланд.

По повод кризата с бежанците наскоро канцлерката Ангела Меркел заяви: “Ще се справим.” В края на президенския му мандат Обама би следвало да си припомни мотото на първата му предизборна битка: “Yes, we can” (Да, ние можем б.р.), заключава публикацията в “Шпигел”.