Рано тази сутрин ромите от махалата край Гърмен наеха сами багер за 200 лева, който събори двете останали от вчера за събаряне масивни къщи, съобщи БГНЕС.

Още към 14.30 часа вчера ромите започнаха да изнасят покъщнината от триетажната къща на пастора в махалата, както и от двуетажната къща без плочи и странични колони пред пасторската. Керемидите от къщата на евангелисткия пастор бяха прибрани, а тези от намиращата се пред нея хвърляни от покрива на земята, където се чупеха. За да не плащат на държавата за принудителното събаряне, снощи ромите наеха багер, който рано тази сутрин започна събарянето на двете къщи. Двуетажната падна лесно, а тази на пастора, бе разрушена от багера по-трудно, тъй като е армирана стабилно.

На 29 юни бяха съборени първите 5 от незаконните 124 постройки в "Кремиковци". Вчера бяха разрушени още 4 къщи. С днешните 2, съборените къщи в гетото край Гърмен станаха общо 11. Според уверенията на МРРБ трябва да бъдат съборени и останалите 113 къщи, въпреки че ромите категорично отказват да бъдат настанени в други обществени и частни сгради.

Все още не е ясно къде ще прекарат наближаващата зима останалите без покрив над главата деца и възрастни. Засега те се настаняват при близки и съседи в махалата.