Дали заради отлива на руски туристи или поради други причини, но морските хотели се оказват българския бизнес, който най-често си търси нови собственици. Справка в сайта на BusinessForSale.com показва, че "на тезгяха" са извадени 53 хотели, апартаментни комплекси, семейни хотели, както и отделни апартаменти с панорамни гледки. 29 от тези обекти се намират на Черноморието, като хотелите са .

За колко може да купите морски хотел или друг вид собственост?

Най-скъпият обект, който от години стои на сайта за продажби, е 4-звезден гигант с почти 1200 легла, намиращ се на първа линия в Златни пясъци. Исканата за него цена е $35,2 млн. Приходите и печалбата му не се съобщават.

За $13,5 млн. може да купите апартхотел в Созопол, който е със 130 мебелирани и климатизирани апартамента, разполага с голям вътрешен басейн, вътрешен басейн и спа център, ресторант с 250 места и се намира на 50 метра от плажа. Според обявата годишните приходи на комплекса са между $1 млн. и $5 млн., а печалбата - между $500 хил. и $2,5 млн.

По-мълките хотели са по-достъпни. Например, за 3-звезден обект със 115 легла, разположен на 2 км от Каварна, исканата цена е $1,87 млн. без ДДС.

В порядъка на около $1 млн. може да се намери малък семеен хотел в Равда, Китен, Свети Влас, Черноморец. Обикновено това са "блокчета" с по 50-60 легла, като някои от тях имат и търговски обекти на партерния етаж.

Най-евтиното предложение в сегмента е къща за гости в Балчик с 5 стаи, обзаведена в традиционен стил, която се продава за 145 000 евро.

Собственикът си търси и суперлуксозен апартамент на брега на морето в комплекса "Порт палас" на Слънчев ден. Жилището с площ от 165 кв. м, оборудвано с дизайнерски мебели, струва $760 000 без ДДС.