Българското Министерство на външните работи е отказало в края на миналата седмица на Русия достъп до българското въздушно пространство. Руснаците са искали да използват трасе за военнотранспортни полети до Сирия. 

"Отказахме на Русия да си отворим въздушното пространство за техните военнотранспортни самолети. Имаме надеждна информация, която ни кара кара да се съмняваме в това какво е посомено като товар в тези самолети и че то не отговаря на истината", каза за Клуб Z говорителят на МВнР Бетина Жотева.

По информация на Клуб Z от дипломатически източници, искането е било за 4 самолета, които да преминават редовно в продължение на няколко седмици. Според международното право, ако при подобни полети бъдат открити неразрешени стоки, то отговорност носи и страната, през чиято територия са пренесени. 

Българското МВнР отрече информациите, че решението е взето по настояване на САЩ.

"Имаме информация и на базата на тази информация взимаме решенията сами. Не ни е забранил някой, имаме си български служби и имаме информация, тази информация е надеждна и ние й вярваме", каза Жотева.