Тимът на Австрия е поредният, осигурил си място на европейското във Франция идната година. В пряк сблъсък за първите места в група G играчите на селекционера Марсел Петерс сразиха Швеция с 4:1 в Стокхолм, а се нуждаеха само от точка за една от първите две позиции. Гостите поведоха с 4:0, а Златан Ибрахимович реализира за "тре крунур" в даденото от съдията продължение.

Шведите продължават битката за второто място с Русия. Сборная очаквано спечели лесно на терена на Лихтенщайн - 7:0, и се изкачи на второто място с 14 точки, докато скандинавците имат 12. Австрия е далеч напред с 22 от 24 възможни. 

Датата 8 септември обаче принадлежи на Уейн Руни, който снощи реализира от дузпа за 2:0 за победата на Англия над Швейцария на "Уембли". Така той закръгли головата си сметка в националния на 50 попадения и подобри "брадатия" рекорд на славния си предшественик Боби Чарлтън. Островитяните също си осигуриха класиране на европейското още преди дни и голямата интрига бе ще падне ли върховото постижение на Сър Боби.

След точен изстрел на Хари Кейн след почивката мачът вървеше към своя край при 1:0, но в 83-тата минута Англия получи дузпа и със силен удар Руни прати топката в горния десен ъгъл на вратата. Публиката на "Уембли" го удостои с аплодисменти, на таблото грейна рекорда, а празненството продължи в съблекалнята, където селекционерът връчи на аса си фланелка с номер 50.

Уейн държа реч, в която благодари на всичките си съотборници в националния през годините. И пожела на младите нападатели Хари Кейн и Рахийм Стърлинг един ден да го застигнат и задминат.