Бюджетът на България получава добра оценка за прозрачност в тазгодишното издание на международния индекс "Бюджетна прозрачност". Страната запазва оценката си от 65 пункта, постигната през 2012 г. (при максимални 100), оставайки във втората група държави в индекса с оценка между 60 и 80, като за тях се смята, че имат  значително ниво на бюджетна прозрачност. В тази група са включени държави като Бразилия, Франция, Великобритания, Русия, Италия, Германия, а със стойност на показателя 65 са още Южна Корея и Малави.

От 2006 година, когато е публикуван първият индекс, оценката на България отбелязва значително подобрение - от 47 през 2006 до 65 през 2015 г., отбелязват от Института за пазарна икономика. Подобрението се дължи на публикуването на повече бюджетна информация, включително относно проектобюджета, приетия бюджет, месечни и полугодишни доклади, годишни и одитни доклади, кратък бюджет за широката публика, засилва се и ролята на Сметната палата.

За пръв път от създаването на индекса България отчита наличието на всички 8 ключови документа, характеризиращи прозрачността на правителството и достъпка на гражданите до информация за планирането, изпълнението и контрола върху бюджета, но някои от тях не предоставят достатъчно информация, както и не се дава възможност на гражданското общество да участва в бюджетния процес, констатират икономистите.