БЕРЛИН – Федералната канцлерка Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и държавните глави на Украйна и Русия Петро Порошенко и Владимир Путин планират в началото на октомври среща в Париж.

Това са договорили четиримата лидери в телефонен разговор снощи, съобщи днес германският правителствен ръководител Щефен Зайберт. Официалното съобщение на Кремъл е идентично, но по-конкретно – срещата на Нормандската четворка ще е на 2 октомри.

В руското съобщение се посочва още, че след настъпилото вече примирие изтеглянето на въоръженията от фронта ще е следващата важна стъпка за деескалацията на положението в Донбас.

Официален Киев също потвърди разговор в Париж в началото на идния месец.

Основната тема на снощния телефонен разговор между Оланд, Меркел, Порошенко и Путин е била прилагането на споразумението от Минск.

“И четирите страни приветстват спазването до голяма степен на примирието, настъпило на 1 септември благодарение на посредничеството на тристранната контактна група. Те призовават и към полагането на по-големи усилия за по-нататъшното подобряване на положението”, заяви говорителят на Меркел Зайберт. Той поясни, че става дума предимно за гарантиране на безпрепятствен и сигурен достъп на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) до района на конфликта, пълното изтегляне на тежките оръжия, както и за финализиране на разговорите по споразумение за изтегляне и на оръжия с калибър по-малък от 100 милиметра.

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна са били единодушни, че трябва да се работи и за подобряване на хуманитарното положение в конфликтния регион. Положително се оценявало откриването от украинска страна на първия хуманитарен логистичен център край Донбас. Очаквало се през следващите седмици да се постигне съгласие по датата и условията, при които да се проведат местни избори в Източна Украйна и то при спазването на украинското право и по стандартите на ОССЕ.

Тези теми щели да са в центъра на вниманието и на външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна, които в събота ще се срещнат в Берлин, съобщи Щефен Зайберт.