"Криминалният договор на Обама с Иран ще се обърне срещу САЩ и Израел", скандираха хиляди под прозорците на Конгреса на САЩ във Вашингтон в четвъртък сутрин.

Те бяха дошли от различни части на Щатите - Мериленд, Северна Каролина, Пенсилвания, Вирджиния и други, съобщава в. "Фигаро". Националистите бяха се загърнали с американското знаме, евреите носеха кипа на главата, майките християнки освиркваха и викаха: "Уууу" при всяко споменаване на името на президента. Пенсионерите демонстранти пък бяха "обезпокоени от курса, към който е поела страната". Любопитното е, че хилядното множество бе предимно от бели, а афроамериканци се виждаха тук-таме, пише кореспондентката на фринския вестник.

Двама от кандидатите за номинация на републиканците за президент - Доналд Тръмп и Тед Круз насъскваха тълпата. 

"Обама е спонсор на ислямския фундаментализъм", крещеше Круз на микрофона под бурните овации на протестиращите. "Той е на път да даде милиарди долари на Иран, който ще ги използва, за да убие Америка", продължи ораторът. А хората отговаряха: "Вярно е, така е".

"Ще бъде ли вашето име на иранската бомба", пише на плакатите на първия ред на протеста. 

 

След това на трибуната се качи милиардерът Доналд Тръмп и само появата му екзалтира тълпата до крайност.

"Подписвал съм хиляди договори в живота си, но никога толкова некомпетентен, колкото е този с Иран", започна отдалеч Тръмп. А хората викаха възгласи в негова подкрепа на всяка произнесена дума.  "Как е възможно да се преговаря с оня аятолах Хаменей, който твърди, че ще изтрие от земята Израел до 25 години", попита риторично Тръмп и получи очакваната порция освиркване по адрес на Обама. "Управляват ни страшни тъпаци, но това ще се промени. Ако ме изберат за президент, ще започнат и победите", увери хората милиардерът.

След него на трибуната се изредиха знайни и незнайни американски личности, сред които блестеше и Сара Пейлин, лидерката на Чаената партия, която бе организатор на протеста.