Стотици млади хора са напълнили столичния "Интер Експо Център" на едно от най-хубавите изложения, които се провеждат там - "Кариера в България? Защо не". Признаваме си, Клуб Z e леко пристрастен, защото е медиен партньор на събитието, но какво по-хубаво от това млади и добре образовани българи да се завръщат в страната, където да работят за едни от най-добрите компании, вместо да останат (най-вероятно) завинаги в някоя чужда страна, далеч от семейството и своите приятели?

Форумът се провежда за осми пореден път и според Христо Бояджиев, съосновател на сдружение "Тук-Там", което е един от организаторите му, с всяка поредна година участниците в него - както компаниите, така и хората, които търсят работа, са все повече. А статистиката показва, че около 70% от регистриралите се за него са намерили в България работодател, който харесват.

"Искаме да покажем на младите хора в чужбина, че имат бъдеще в България", категоричен е Христо Бояджиев.

Тази година изложителите са 75 фирми и организации, сред които имена от А-листата на международния и местния бизнес. Ето само някои от тях - УниКредит Булбанк, HP, AIG, Cargill, "Кока-Кола", "Каменица", "Софарма Трейдинг", "Либхер", българската технологична гордост "Телерик", българо-датската Komfo и десетки други имена.

И държавни институции участват в изложението - щандът на Агенцията за българите в чужбина.

 А кандидатите са повече от 1200, като регистрацията им продължаваше и в деня на изложението. Откъде идват? Колкото и парадоксално да изглежда, най-много са от бленуваната Великобритания - около 20% от всички участници. Следват ги тези от САЩ и Германия - с квота от по 10%. Дошли са българи и от Катар, Израел, Индия, Финландия, Куба и даже от Аруба.

Най-желаните сектори за намиране на работа са информационните технологии, консултантските услуги, маркетинг и ПР, финанси. А гладът за кадри наистина е сериозен. Един от изложителите - американската компания за аутсорсинг услуги Sutherland ще ви даде премия от 400 лв., ако препоръчате човек, който след това бъде назначен на работа. 

Обратна "емиграция" - младите хора се завръщат от чужбина в България.

Организаторите на събитието са направили и интернет портал - azizbrah.karieravbulgaria.com, на който може да прочетете десетки истории на хора, които са учили и работили в чужбина, а в момента са се върнали в България. Историята на всеки е различна и може би завръщането е само част от дългия път в кариерата и има голяма вероятност работата им някой ден да ги отведе и зад граница - все пак повечето работят за големи международни компании.

Но е хубаво, че поне засега са тук.

"Каменица" също търси добре образовани хора за работа.