България няма да търгува членството си в Шенген с приемането на бежанци.

Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на международната конференция „Сигурността в Югоизточна Европа 2015“. Във форума участва и външният министър Даниел Митов.

Според Бъчварова в момента не е адекватно да настояваме за нашето приемане в Шенген.

По думите й ние сме изпълнили всички технически изисквания, които Европа е поставила и имаме право да сме в това пространство. Освен това тя подчерта, че страната ни трябва да бъде приета в Шенген, тъй като това е едно от условията в предприсъединителния ни договор, който към момента нашите партньори не изпълняват.

Вътрешната министърка бе категорична и че отстъпване по въпросите с приемането на бежанци в страната ни би омаловажило нашите позиции.

"По отношение на бежанците става въпрос за отговорност към тези хора и за ангажименти към Съюза, които ние ще изпълним", каза Бъчварова и допълни, че този въпрос не бива да се обвързва с приемането ни в Шенген.

В този контекст вътрешният министър коментира и факта, че хората, които влизат в страната ни, отказват да останат у нас, независимо от усилията ни да им предложим условия на живот.

Факторът за това тяхно решение не е само икономически, защото бежанците отказват да останат и в страни като Австрия, Унгария и Чехия, смята Бъчварова. По думите й тези потоци от хора имат една цел и това е Германия. Интересът им към страната има икономически характер, но е свързан и с факта, че там има общности, в които те се чувстват близки, допълни тя.

Вицепремиерът заяви още, че лично тя няма отговор как хора, които не желаят да останат в страната ни, могат да бъдат накарани да се установят тук за по-дълго време.

Иначе вътрешният министър коментира глобалното отражение на бежанската криза на европейската карта, като посочи, че е необходимо в дългосрочен план създаването и прилагането на нов тип социални политики в общността. Вицепремиерът подчерта още, че у нас е време да се говори за нова политика за сигурност, съобразена с проблемите, които актуалната обстановка в Европа поражда.

Междувременно от отговор на МВР до агенция БГНЕС става ясно, че от началото на годината до 3 септември на вход, на изход на държавната граница без регистрация от органите на МВР и във вътрешността на страната са задържани общо 17 048 чужденци.

В най-скоро време България и САЩ ще разширят своето стратегическо сътрудничество с акцент върху контратероризма, така че да се укрепим пред тези, които искат да посегнат на нашите ценности.

Това каза в специално приветствие към участниците  временно управляващият американското посолство у нас Родерик Мур.