Тома Белев, председател на УС на Асоциацията на парковете в България обяви, че финансистът Владимир Каролев разпространява лъжи и прави черна пиар кампания срещу природозащитниците в България. "Защо е полезно, когато прочетете от Владимир Каролев, че слънцето изгрява, да си погледнете часовника", припоръча той във фейсбук. Поводът за това е коментарът на Каролев "Хубаво е да си партиен еколог - рекетираш до дупка". 

Там се твърди:

"От 5 години еколози забраняват на екипите на НКЖИ (Национална компания "Железопътна инфраструктура", б.р.) да разчистят клонаци по жп линията Тулово - Змейово. Само за един уикенд е имало 5 токови удара, тъй като шубраците удрят контактната мрежа."

Белев изпрати до редакцията на Клуб Z следното писмо:

Уважаеми Госпожи и Господа,

Пиша Ви във връзка с Вашата публикация "Хубаво е да си партиен еколог - рекетираш до дупка".

Доколкото се считам за еколог, омръзнала ми е черната ПР кампания на г-н Каролев срещу еколозите и  не разбирам как е възможно изобщо да се спре почистване от клони на една жп линия. Поисках справка от НКЖИ дали това е вярно.

Приложено Ви изпращам отговора на НКЖИ, че не е имало подобен проблем с екологичните органи.

Мога ли да се надявам, да отразите факта, че твърденията на г-н Вл. Каролев са неверни и никакви еколози не са спирали почистването на тази линия?

С уважение
Тома Белев

Екологът е приложил като доказателство писмото, което е изпратил до компанията за поддръжка на железните пътища по Закона за достъп до обществена информация:

А също така и отговора на Национална компания "Железопътна инфраструктура":

В отговора е посочено, че държавната компания не е срещала проблем при изсичането на клоните, които пречат на контактната мрежа на влаковете.