Сваленият на земята от унгарската операторка Петра Ласло сирийски мигрант се казва Осама ал Абди ал Махсен. Той е бил треньор на футболния отбор от първа дивизия "Ал Фотува" в сирийския град Деир Езор, съобщава БГНЕС

Кадрите как Петра спъва сирийския мигрант с дете в ръце недалеч от сръбската граница, обиколиха света и предизвикаха масово възмущение.

На всичкото отгоре се оказва, че на сваления от Петра с тактически футболен прийом Осама въобще не му върви. Според сирийските бежански организации той е бил отвлечен от "Ислямска държава" и е бил жестоко измъчван. Преди това пък бил малтретиран и от режима на Башар Асад.

На въпросното видео се вижда как бежанци групово търтят да бягат в опит да напуснат лагера в Рьоске до сръбската граница, а полицията се опитва да ги спре. На място е и Петра Ласло, една от операторките на местната телевизия N1. Тя се извърта и подлага крак на току що отскубналия се от един полицай Осама ал Махсен.

Ласло заяви, че в този момент е действала неадекватно.

„Не мога да повярвам, че го направих”, казва тя в интервю за вестник "Маджар Немзет", цитирано от БГНЕС.

Ласло, която веднага бе уволнена от свързваната с крайнодясната партия „Йоббик” телевизия N1, е готова да поеме цялата отговорност за инцидента.

"Аз бях с включена камера в момента, когато няколкостотин бежанци пробиха полицейския кордон. Един от тях се насочи към мен и аз се уплаших. В този момент нещо прещрака у мен... Реших, че съм нападната и трябва да се защитя. Много е трудно да се вземат правилни решения, когато хората са в паника", казва още Петра Ласло.

Тя подчертава, че не е расистка, а една млада безработна майка с малко дете.

Вчера и прокуратурата започна разследване срещу Петра Ласло.