Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ще свика извънредна среща на върха на ЕС за преместването на 160 000 нелегални мигранти от Гърция, Италия и Унгария в останалите държави от съюза, ако техните вътрешни министри не се споразумеят за това на среща насрочена за понеделник.

"След контакти, които имах с държавите-членки последните няколко дни, днес се чувствам по-обнадежден, че сме по-близо до намиране на решение, основаващо се на консенсус и истинска солидарност", каза Туск. "Без такова решение ще трябва да свикам извънредна среща на Европейския съвет през септември".

Следващият редовен Европейски съвет, който включва държавните и правителствените ръководители на страните-членки, е насрочен за 15 и 16 октомври. 

Европейската комисия предложи в сряда да увеличи четири пъти броя на бежанците за преместване от най-засегнатите от тях страни на общо 160 000, като това да стане на задължителен квотен принцип. Ред държави от Централна Европа са против, други като България и Румъния обвързват приемането на задължителни квоти с допускането им в Шенген, трети като Финландия са готови да приемат повече мигранти с право на международна закрила, но на доброволна, а не на правно задължителна основа.