Европа изобщо няма дилема дали да отвори или да затвори вратите си за убежище за бежанците. "Ние сме длъжни да им го предоставим." Това каза вътрешната министърка Румяна Бъчварова в "Панорама" по повод хората, бягащи от война и терор.

Запитана колко още ще идват, тя определи, че за Европа прогнозите са най-ралични.

"Ние броим колко преминават през нас. За момента говорим за около 15 000. Все повече намалява броят на тези, които задържаме на изход (т.е. -излизайки от страната, б.р.). Не трябва да броим бежанците в нашите отделни държави."

Все пак - приемаме ли определените ни 2000 души или не, попита я водещият.

"Нашата официална позиция е квотното разпределение (първоначално България беше обявила "таван" от 500 души, б.р.) . По-добре да го приемем, отколкото да нямаме решение. Ще изпитваме затруднения. Но това е ниво на политическа обществена глобална оцелялост.", каза тя.

Запитана дали можем да казваме не, тя каза, че "ако има дебат по тази тема, мисля, е доста аргументирано да можем да кажем не."

На въпрос за препоръките на бившия френски президент Саркози да се направят центрове по периферията в страни като България и Сърбия, Бъчварова единствено бе категорична.

"Не можем отникъде да се съгласим да имаме такъв център."

Тя обаче пак внесе нотка оптимизъм, че говорим за хора, които не искат да останат не само у нас, а дори в Унгария, Австрия, Чехия.

"Те искат да отидат в Германия", заключи вицепремиерът.

Бъчварова повтори мнението си, че не е моментът да настояваме за Шенген в период, в който Европа търси начини да засили вътрешните си граници.

Относно антикорупционния закон пък тя изрази увереност, че ще бъде приет, когато бъдат изчистени детайлите в него.