В зависимост от резултатите, които ще постигне на местните избори, изключеният от групата на БСП депутат Георги Кадиев ще мисли за създаването на собствен политически проект. Това обяви самият той в интервю пред бТВ.

Кадиев беше изхвърлен от червената ПГ, след като обяви, че ще се кандидатира за кмет на София. Вчера пък стана ясно, че той ще бъде издигнат от коалиция "Сердика", в която влизат АБВ и партия "Български социалдемократи" с председател Георги Анастасов.

Попитан какво ще прави оттук-нататък Кадиев обяви, че решението му зависи преди всичко от това колко гласа ще получи на вота и какво ще е отношението на столичани.

„Ако ми кажат, че съм слаб кандидат и се наредя последен в редицата, вероятно ще изляза и от парламента, не ми е фикс идея – аз влязох с преференции, а тези хора, които гласуваха за мен. Сега се надявам отново да гласуват. Ако не  го направят, значи, че някъде съм сбъркал. Ако ми го дадат това доверие, вероятно ще помисля за нов политически проект. Не знам дали моя си партия точно, защото няма да си я нося в джоба вкъщи. Самите хора ще ми покажат и ще ми кажат”, обясни Кадиев.

Основната му цел била да се тръгне към обединяване на лявото, каквото той вярвал, че ще е бъдещото управление.

„Бъдещото управление ще е ляво, но не ляво-носталгично, тип „9 септемви”, а ми се иска да е ляво технокаратско”, обясни независимият депутат.

Кадиев нямало да се заема с нов проект, ако остане в БСП. Той самият нямал намерение да напуска, обаче по-скоро бил сигурен, че ще го изключат:

„Аз ще остана член на БСП, но не знам дали те ще ме оставят. Предполагам, че ще ме изключат. Не го приемам като лична обида, в края на краищата те имат правото да решат, както и аз – дали да се кандидатирам или не”.

Бил разочарован, че когато обявил номинацията си за кмет на София никой в БСП не го попитал защо го прави, а се интересували само кой ще го издигне.

„Съжалявам, че единствената новина, която създаде БСП през последните дни е моето изключване, ако толкова злоба и амбиция бяха показали към основния ни противник ГЕРБ, нещата щяха да са съвсем различни”, каза той.

Кадиев не е разговарял с ДПС за подкрепа. Нямало и да го прави.

А за обвиненията, че го прави от егоцентризъм и ламтеж за повече власт той припомни, че е бил зам.-министър на финансите, управлявал НАП, Агенция „Митници” и над 12 000 души. Но е подал оставка сам.

„Ако исках власт, щях да остана поне до края на онова правителство”, каза Кадиев.

Не му харесвало, че единствената политика, която генерира БСП е търсене на врага с партиен билет. Ако можел да зададе един личен въпрос към лидера на партията Михаил Миков той щял да е: „Разбрахме се да не се обиждаме, защо го правите?”

После обясни, че според него това бил начинът ръководството на левицата да отклони огъня от себе си. А всъщност по-важният въпрос бил: „Накъде водите БСП?”