МВР ще постави камери за наблюдение на местата, където стават най-много катастрофи, съобщи пред Нова тв комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция на националната полиция.

"Към момента има работна група, има проект, който е правен през годините, за 174 стационарни камери. Искаме да сложим такива на всички места, където има концентрация на пътнотранспортни произшествия, това е начинът за контрол", обясни Рановски.

Според него към днешна дата при пътно-транспортни произшествия са загинали 33-ма души повече в сравнение със същия период на миналата година. Контролът и усилията на органите на реда били постоянни, обаче те действали на границата на възможностите си. По един екип на „Пътна полиция” работел за цяла област на петчасови смени.

"Можете ли да си представите, че един екип може да обслужи област като Видин или Добрич, защото при пътнотранспортно произшествие този екип отива на мястото на инцидента, а през това време няма никакъв контрол", каза комисарят.

Според него средства за безопасност на движението има и могат да се намерят. Трябвало обаче да се направи обществена поръчка. А това никак не било леко – след всеки конкурс започвали обжалвания. Затова и проектът за стационарните камери е започван много пъти през годините, но все още не е завършен.

"От София до Перник е един от най-натоварените маршрути. Това е така, защото голяма част от жителите на Перник работят в столицата. Карането с поревишена скорост, карането в насрещното движение, неправилното изпреварване – това са самоубийства. Нарушения всеки може да направи по пътя, въпросът е до каква степен може да застрашаваш своя и живота на другите", добави Рановски.

И съобщи, че всяка седмица "Пътна полиция" хваща по 600 нарушители без книжки – или никога не са имали, или са им отнети, но те продължават да шофират.