Реформаторският блок може да подкрепи кандидата на ГЕРБ Димитър Николов за пореден мандат като кмет на Бургас, но при определени условия, казва зам.-председателят на СДС и депутат от РБ Костадин Марков.

"Логично е да подкрепим кандидата на ГЕРБ Димитър Николов в Бургас, но с условията, които винаги поставяме. А именно да не води листата на ГЕРБ, за да не ѝ дава предимство и да имаме политическо споразумение", заяви Марков в предаването "Беновска пита" по Канал 3. Без да посочва конкретни градове, той допълни, че в момента текат преговори и за други места, където РБ ще подкрепи безспорен кандидат на ГЕРБ, както и обратното - ГЕРБ да подкрепи човек на Реформаторите.

"Сигурно Йорданка Фандъкова е силен кандидат, но силата на РБ е в София и няма как да си позволим да нямаме кандидат за кмет. Независимо кой ще стане кмет, сме обречени да работим заедно с ГЕРБ. Има дясногласуващи, които не им симпатизират, но симпатизират на нас, както и обратното. Важното е в общинския съвет да има мнозинство и да се развива градът. Личната ми оценка за дейността на г-жа Фандъкова е добра", каза още Марков.

"При всички случаи резултатът на РБ на местните избори ще бъде по-висок от този на партиите, когато се явявахме поотделно, и като брой съветници и като брой кметове", прогнозира Марков. Той смята, че не е възможно ДПС да влезе в управлението на страната на този етап, независимо от резултатите на местния вот. "ГЕРБ няма да жертва РБ за сметка на ДПС", категоричен беше той.

"Местните избори няма да повлияят сериозно на формулата на централната власт. РБ е важен и необходим партньор на ГЕРБ, не е в техен интерес да управляват с друга партия", каза от своя страна и Корман Исмаилов, който също гостува на Беновска.