Сър Елтън Джон иска да се срещне с Владимир Путин, за да обсъдят това, което музикантът нарича „нелепо“ отношение към правата на гей хората.

Доклад на Human Rights Watch от миналата година твърди, че Русия се проваля в предотвратяването и преследването на хомофобско насилие, както и че в страната има ръст на нападенията срещу различни малцинства.

Пред БиБиСи сър Елтън каза, че би приветствал разговори с г-н Путин, въпреки че „той ще се смее зад гърба ми... и ще не нарече пълен идиот“.

Музикантът в момента е в Украйна и участва в 12-та Ялтенска конференция, която тази година се провежда в Киев, защото Ялта е на полуостров Крим, който бе анексиран от Русия. Елтън Джон се срещна и с президента Петро Порошенко и призова страната да подкрепя по-силно LGBT (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални) общността. Музикантът получи и тениска на режисьора Олег Сенцов, осъден на 20 години затвор в Русия за "подготвян терористичен акт в Крим".

Елтън Джон се срещна и с бизнес лидери, като ги призова да не отхвърлят хомосексуалните кандидати за работа.

През юни 2013 година Русия прие закон, който преследва лицата, пропагандиращи „хомосексуалното поведение пред малолетни“.

Сър Елтън разкритикува този закон и репликата на Путин от миналата година, че гей хората нарочно се целели в децата.

"Ама, моля ви се?! Вие сте президент на Русия, а говорите чак такива глупости?“, реатира Елтън Джон.

Той определи отношението на Путин към гей хората като дискриминационно, пълно с предразсъдъци и нелепо.

„Бих искал да се срещна с него“, каза сър Елтън пред кореспондента на БиБиСи в Киев.

"Това поне е някаква утеха. Той може би ще се смее зад гърба ми, след като затвори вратата и ще ме нарича пълен идиот, но поне ще бъда доволен, че съм опитал.“