Актьорът Иван Ласкин се изказа остро за управлението на Театрална работилница "Сфумато" и за субсидията, която институтът получава от държавата – според новите правила 4 лева на всеки изкаран лев приходи. За сравнение останалите театри получават по 2,50 лв. на лев. Пред Би Ти Ви Ласкин заяви, че това е несправедливост, а ръководството на Театралната работилница е за затвора.

"Аз много се извинявам, но "Сфумато" вместо да имат субсидия, неговите управници, които са несменяеми от години, трябва да отидат в затвора. Когато държавата спонсорира частен театър, аз виждам несправедливост. Абсолютно съм убеден в това. Защо някой не се нави да кандидатства за директор на "Сфумато" и въобще кой назначава директорите там", коментира Ласкин.

Той атакува и Народния театър, който е със статут на национален културен институт, а това доскоро му осигуряваше и по-висока държавна субсидия.

"Няма да се заяждам, но питам: кажете ми защо Народният театър трябва да има статут на национален институт? Извинявайте, аз мисля, че национален статут има архитектът на Народния театър, защото това е сграда. Не съм сигурен, че процент от неговите актьори са по-кадърни, отколкото във Военния или в Старозагорския театър. Това са едни хора, които не ги познават, двама играли в сериали и трима тъпака, които въобще не могат да ходят по сцената", каза Ласкин.

Актьорът заяви, че театрите трябва да са училища и не трябва да бъдат съсредоточени само на жълтите павета и най-големите градове.

"Да не забравяме, че театрите трябва да са училища. Те трябва да носят просвещение, както читалищата. Аз в Стара Загора отидох и не можех да повярвам как хората там искат да гледат театър. Защо да няма в Кърджали театър? Ще го дотираш, ще го субсидираш, нали за да литне ракетата в космоса, някой трябва да ѝ сложи гориво", каза още Ласкин.

 

Източник Площад Славейков