Наличието на американски военни кораби в Черно море е в нарушение на международното законодателство, обяви в интервю за предаването „Седмицата" на Дарик радио руският посланик Юрий Исаков.

Дипломатът уточни, че става дума за конвенцията от Монтрьо, която ограничава пребиваването на бойни кораби на нечерноморски страни в Черно море.

Същевременно Исаков отхвърли твърденията, че руски самолети извършват извънредни полети край българското въздушно пространство, като принуждават нашите изтребители да летят допълнително, изтощавайки и без това ограничения се ресурс.

„Нищо подобно не съм чул. Във всеки случай всички тези действия, които се осъществяват от военновъздушните сили на Руската федерация, те са 100% и в пълно съответствие с всички международни задължения, които Русия изпълнява. На ваше място бих обърнал внимание на друго, когато говорим за извънредност. Съществува определен режим на Черноморското пространство, което предвижда определени легални рамки за намиране на кораби от чужди страни в Черно море. Бих ви предложил да обърнете внимание върху друго. В Черно море се намират два американски военни кораба и доколкото знам още два наближават, макар че това навлиза в противоречие с конвенцията от Монтрьо, която в този план установява съвършено конкретен режим. Затова да говорим за някаква повишена активност на руските самолети в басейна на Черно море...

"По-скоро бих обърнал внимание на тази повишена активност на нашите американски партньори. Действия от такъв род не могат да останат незабелязани. Не съм специалист по военните въпроси, но предполагам, че всяко действие безусловно поражда някакво противодействие", добави Юрий Исаков.