Европейската зона без вътрешни граници се изправи пред изпитание в понеделник, след като три от държавите ѝ членки – Австрия, Германия и Словакия - съобщиха, че че възстановяват временно контрола по общите си граници заради миграционния натиск от третия свят.  

Eвропейската комисия оправда решението на Германия и призова държавите-членки да приемат предложенията на Брюксел за преместване на 160 000 нелегално влезли в Гърция, Италия и Унгария с право на международна защита в идните две години по правно задължителна схема.

Германия обяви решението си в неделя след телефонен разговор между нейната канцлерка Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи говорителят на последния Маргаритис Схинас. Комисията е видяла съобщенията за аналогичните действия на Австрия и Словакия, но не е получила официални уведомления от Братислава и Виена, каза Наташа Берто, нейна говорителка.

Според поправки приети през 2013 година Шенгенският граничен кодекс позволява временно връщане на граничния контрол в предвидими и непредвидими извънредни обстоятелства. Германия се е позовала на вторите, каза експерт от Комисията.

В същото време вътрешните министри на 28-те бяха на път да обсъдят по-късно днес предложението на Комисията за преместването на мигранти.

Централно- и източноевропейски държави – включително Унгария, Полша, Словакия и Чехия - се обявиха или против схемата, или против това тя да бъде задължителна.

Преди лятната ваканция вътрешните министри трудно се разбраха да препразпределят малко над 30 000 от предложени 40 000 мигранти от Гърция и Италия. Сега Комисията иска от тях да приемат още 120 000 на задължителен принцип.

Очаквайте подробности.