Френският сатиричен вестник "Шарли ебдо" възмути хиляди свои читатели с карикатури на 3-годишния Айлан Курди, който се удави при опит да избяга с родителите си в Гърция, съобщи в. "Индипендънт".

На едната карикатура край удавеното дете е изобразен човек, приличащ на Христос. Надписът гласи: "Доказателство, че Европа е християнска - християните ходят по вода, мюсюлманските деца се давят".

На другата карикатура над тялото на Айлан стърчи реклама на "Макдоналдс" с клоуна Роналд Макдоналд, на която пише "Две детски менюта на цената на едно". Заглавието е "Толкова близо до целта".

Двете рисунки предизвикаха вълна от негативни коментари в социалните мрежи. Потребители ги определиха като обидни и обвиниха изданието в използване на смъртта на Айлан за сатирични цели.

От "Щарли ебдо" отговориха, че не се надсмиват над гибелта на детето, а че чрез карикатурите изразяват своята болка по повод бежанската криза, която сега преживява Европа. В карикатурите може да се усети критика както към намесата на САЩ в Сирия, така и към Европа, твърдят от изданието.

Френският хумористичен седмичник се прочу в целия свят през януари. Тогава в редакцията му нахлуха ислямисти и избиха 12 души. Десет от жертвите бяха видни журналисти от изданията. Терористичната атака предизвика масови протести по света и шествия с плакати "Аз съм Шарли" в знак на солидарност с вестника. Причина за нападението бяха карикатури, осмиващи пророка Мохамед.