На следващото си заседание в четвъртък Висшият съдебен съвет ще се занимае с шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов.

На 24 август ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) Даниела Попова поиска отстраняването и освобождаването от длъжност на Костов. Поводът е негово постановление от 17 юли 2015 г., с което той е отложил изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“ на осъдения Росен Петров, известен като Животното.

Както вече се писа, тогава се наложи главният прокурор Сотир Цацаров да се намесва лично и с помощта на отменено постановление от по-висшата прокуратура Животното вместо на плажа, да бъде приведен в затвора.

На свое заседание на 28 август Комисията по дисциплинарни производства към ВСС решава, че:

Предлага на Висшия съдебен съвет, съгласно предложението от Даниела Попова... да образува дисциплинарно производство, да избере дисциплинарен състав, който да се произнесе по направеното предложение за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1 от ЗСВ на Светлозар Костадинов Костов.

Според въпросния чл. 308 Костов го заплашват - забележка, порицание, намаляване на заплатата от 10 до 25 %, понижаване в ранг или в длъжност за определен срок, освобождаване от длъжност като административен ръководител или дисциплинарно освобождаване от длъжност.

От съобщението на ВСС става ясно и че е постъпило становище от самия Костов.