Кризата с бежанците е резултат от „злата и несправедлива социално-икономическа система, която се прекланя пред „бога на парите“.

Това заяви папа Франциск в интервю за португалското радио "Ренасенса", предаде Радио "Ватикана". Въпросите му бяха задавани на португалски, а той отговаряше на родния си испански език.

Стремежът към пари ще доведе до разруха както на човечеството, така и на екологията, смята Светият отец.

„Виждаме бежанците, тези бедни хора, които бягат от война, бягат от глад, но това е върхът на айсберга. В основата е причината, а тя е социално-икономическа система, която е лоша, несправедлива, защото в рамките на една икономическа система, в рамките на всичко, в рамките на света, говорейки за екологичния проблем, в социално-икономическото общество, в политиките, в центъра винаги трябва да бъде човекът. И днес доминиращата икономическа система е отстранила личността от центъра, а в центъра е богът на парите. Това е най-модерният бог днес", казва Франциск.

Той допълва, че разполага със статистика, според която 17 на сто от населението на света притежават 80 процента от благосъстоянието. Според него бежанците от селските райони са били „обезлесени“ и така губят работата си. Това ги принуждава да се преместят в големите градове и така се създават бедняшките гета.

Папата изразява желанието си и да посети португалския град Фатима през 2017 г., когато се навършват 100 години от неколкократното явяване на Дева Мария пред три местни овчарчета.