Без изненади президентът Росен Плевнелиев номинира министър-председателя от началото на прехода Филип Димитров за конституционен съдия. Втората номинация на Плевнелиев е на члена на Правния съвет към "Дондуков" 2 - проф. Мариана Карагьозова-Финкова. 

Това обявиха днес от пресофиса на държавния глава. Двете номинации от президентската квота са част от общо четирите, които трябва да бъдат направени преди изтичането на мандатите на четирима съдии от Конституционния съд този октомври. Останалите две номинации трябва да бъдат направени от парламента и от магистратската квота.

До момента само ГЕРБ обяви публично своя кандидат - омбудсмана Константин Пенчев, който отстъпи поста си на национален защитник на депутатката от БСП Мая Манолова. Очаква се Реформаторският блок да излезе със собствена номинация - на Екатерина Михайлова. За съдийската квота се спрягат Борислав Белазелков (съдия от ВКС и председател на Съюза на съдиите) и настоящият шеф на ВАС Георги Колев.

Кои ще са новите конституционни съдии е въпрос, който обществото следи внимателно поради факта, че и на тях ще предстои да вземат решението за измененията в основния закон, които бяха пратени от парламента за тълкуване.

 

От президентството прилагат и кратки биографични справки на Димитров и Карагьозова. Двамата ще бъдат назначени с указ до края на този месец.

Мариана Карагьозова-Финкова е професор по Конституционно право (2009 г.), ръководител на Катедра Конституционно право при Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ (2003-2013 г.). Координатор по програма ЕРАЗЪМ при ЮФ на СУ от 1999 г. Притежава редица специализации в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария.

Провежда лекционни курсове по Конституционно право, Конституционно правосъдие, Право на Европейския съюз и Европейски конституционализъм в редица специалности на Софийския университет и Нов български университет.

Автор на много книги, студии и статии по въпросите на конституционното и сравнителното конституционно право.

Член е на Правния съвет при Президента на Република България.

Филип Димитров е министър-председател (1991-1992 г.) на Република България и народен представител в 36-о, 37-о и 40-о Народно събрание. Заместник-председател е на Обединения парламентарен комитет ЕС-България (1993-1997 г. и 2005-2008 г.). От 2007 г. е член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия на ЕП. 

Възпитаник е на Юридическия факултет на СУ, специализира в „Удроу Уилсън център“ във Вашингтон, САЩ (2003 г.), доктор по политология от НБУ. Преподавател е в „Кристофър Нюпорт юнивърсити“, Вирджиния, САЩ (2008-2009 г.), в Американския университет в Благоевград (2002-2008 г., 2010 г.), гост-преподавател в Университета на Торонто, Канада (2007 г.).

Притежава над 20-годишен юридически стаж като адвокат, член е на Софийската адвокатска колегия.

Филип Димитров е кариерен дипломат, посланик на България в ООН (1997-1998 г.), посланик на България в САЩ (1998-2002 г.) и специален пратеник на Председателя на ОССЕ за Армения и Азербайджан (2004 г.). От 2010 г. до 2014 г. е ръководител на Делегацията на ЕС в Тбилиси, Грузия.