СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Ангела Меркел и австрийският й колега Вернер Файман днес са се свързали по телефона с Доналд Туск и изрично са го помолили да свика извънреден Европейски съвет още идната седмица, за да се търсят решения на бежанския проблем.
Това оповести днес Меркел на пресконференция в канцлерството след разговор с Файман в Берлин. 

“Ние се опитваме да решим проблемите с бежанската вълна в духа на добросъседството, но и на базата на действащото право. Отправихме молба към Доналд Туск и му казахме, че този проблем може да се реши само по общоевропейски път. Отговорността е на целия ЕС и ето защо изразихме позиция идната седмица да бъде свикан извънреден Европейски съвет”, заяви канцлерката. 

Тя уточни, че Съветът няма да поема задълженията на вътрешните и правосъдните министри, които заседаваха вчера по преразпределянето на 120 000 бежанци. На Европейския съвет трябвало да се обсъдят други въпроси – как да се окаже подкрепа на държавите, от които идват бежанците. 

“Тук са необходими големи усилия на Европа. Второ – как можем да стигнем до диалог с Турция, но и да изградим приемни центрове в Гърция и Италия. Без такива центрове не може да се стигне до разпределение на бежанците. Времето ни притиска и не можем да чакаме до средата на октомври до следващия редовен Европейски съвет”, посочи Меркел.

Според нея Германия, Австрия и Швеция не могат сами да решат проблема, но е и немислимо, ако и тези държави не биха си сътрудничили и съгласували позиции.

Очаквайте подробности.