Лидерът на БСП Михаил Миков отговори подробно на отвореното писмо на "Прозрачност без граници", свързано със закона за борба с корупцията. Писмото бе изпратено малко след като законът бе отхвърлен в парламента до шефа му Цецка Цачева и до лидерите на парламентарните групи.

Според Миков фактът, че законът дава възможност бюрото за борба с корупцията да се сезира с анонимни сигнали е "много лош и неприемлив сигнал за всяка държава, която претендира да е правова и демократична”.

Миков казва още, че създаването на нов специален орган за борба с корупцията не е работещо решение и припомня, че ГЕРБ са правили и преди подобни опити. Той казва още, че едноличният характер на този орган, неговата политическа зависимост, неучастието на опозицията в него и контролирането му от изпълнителната власт създава предпоставки за политически рекет.

"Ние, от БСП Лява България, считаме, че връщането към системата на политическите доноси ще наложи използването на лоши политически практики за саморазправа с неудобни политически противници, ще създаде широка мрежа от нерегламентирани зависимости”, пише още Миков.

Според него законопроектът ще създаде добра почва за разширяване на приложното поле на покровителствената корупцията.

"Не може ли с оптимизирането на работата на съществуващите органи и при действащото законодателство да се води политика за борба с корупцията и, ако не - то защо”, пита Миков.

 

Цялото писмо на Миков вижте тук