Коя е вашата родина, какъв е майчиният ви език, колко пъти на ден се молите - това са съвсем нормални въпроси, според зам.-шефа на ДПС Алиосман Имамов.

Пред Клуб Z. той потвърди информацията, изнесена от председателя на вътрешната комисия ген. Атанас Атанасов, за анкети на Главно мюфтийство в районите на Кърджали, Смолян и Пазарджик сред местното население, в които се задават именно такива въпроси.

"Доколкото разбрах това е акция на мюфтийството. По линия на религиозните структури в страната на мюсюлманската общност. Нямам представа каква е идеята на тази инициатива. Не виждам нищо нередно в това да ви питат коя е вашата родина, какъв е майчиният ви език, колко пъти на ден се молите. Това са все въпроси, които засягат религиозното поведение на хората", каза Имамов.

Той изтъкна, че участието в тези анкети не е задължително и всеки може да отговаря на въпросите в тях само ако желае.

"Не бива да се правят такива внушения, че това е разузнавателна акция на Турция. Това е прекалено нереалистично", убеден е Имамов.

Депутатът на БСП от Смолян Дора Янкова също потвърди информацията за такива анкети

"Чух такова нещо, но не съм ги виждала тези анкети. Чух от представители на службите. Като сляза в избирателните райони в тези общини, ще отида на място и ще говоря. Не знам кой ги прави", каза Янкова.

За разлика от Имамов обаче тя е на точно обратното мнение, относно допустимостта на подобни анкети.

"Трябва да се уважават институциите. Статистическият институт ги прави тези изследвания. Това мерене на температурата на тази тема какво значи?", запита Янкова.

Според изнесеното от Атанасов, въпросите в анкетата били: коя е вашата родина; вашият майчин език е турски, помашки, ромски (без други опции); съдейства ли съвременното българско училище за формирането на етническа турска, помашка и друга идентичност; владеете ли писмено турски език; каква е вашата етническа принадлежост и т.н. Като автор на въпросника е подписан Научно изследователски център по ислямска теология и култура.

Според Атанасов част от въпросите са поставени от турската държава, която събира информация в определени райони за настроенията на българските граждани, което било недопустимо.