Френски синдикати предложиха забрана за четене на служебна поща в извънработно време. Целта на работническите организации всъщност е споразумение между работодателите и техните служители – никаква комуникация по служебни въпроси след края на работния ден,  за да могат наистина да си почиват пълноценно.

Да прочетеш няколко мейла след  работа не звучи толкова страшно, но рядко историята свършва така.

Четеш писмата от шефа, правиш няколко проучвания, нахвърляш резултатите „за утре“, пишеш една бърза бележка на началството и... докато се усетиш вече минава 22,30 ч, ти си забравил за вечерята, децата и жената са сърдити. Неприятна ситуация, която според синдикатите се повтаря прекалено често.

Федерацията на работодателите и синдикалните организации от сектора на информационните технологии  са подписали споразумение, според което работодателите нямат право да тормозят служителите си по никакъв начин през онези 133 часа от седмицата, предназначени за почивка. Споразумението не е просто препоръка, а е юридически обосновано и по неговата сила е незаконно служителите да бъдат карани да си оставят включени служебните телефони след работно време, както и да им се държи сметка защо не са прочели някой имейл, изпратен след края на работния ден. 

Работнически организации предвиждат споразумения не само за IT бранша.

Много от служителите в сферата на финансите, рекламата, и дори държавната администрация често изкарват по още един работен ден, след като си тръгнат от работа.  Експерти посочват, че продължителната работа без почивка крие много рискове, и съвсем не става дума само за сърдити деца или недоволна съпруга. Високо кръвно, главоболие и сърцебиене са някои от опасностите, които дебнат работохолиците. Психолози посочват, че много често пациенти, които работят над 60 часа седмично идват при тях с оплаквания за депресивни състояния, и дори суисидни мисли.

В световен мащаб организациите, които се занимават с правата на работниците, изготвят стратегии за оптимално съотношение между  работните часове и времето за почивка. Над 80% от компаниите по света предлагат на персонала си възможност за гъвкаво работно време. Тези компании са установили, че гъвкавата организация на работата им носи по-големи ползи. Служителите без фиксирано работно време имат повишена производителност, по-малко режийни разходи и постигат по-добър баланс между работата и личния живот. Около 60% от фирмите по света смятат, че разходите за гъвкавото работно време са с една трета по-малко, отколкото за работа в офис с фиксирано работно време.

По примера на Франция и Щатите, във втория по големина град в Швейцария – Гьотеборг, също е въведено намалено работно време. За момента 6-часовият работен ден е само експеримент, но ако даде положителни резултати, нововъведението ще стане постоянно. Разбира се изключение правят професии, които не могат да се впишат в модела „working 9 to 5” (да работиш от 9 до 5) – лекари, журналисти, пожарникари, полицаи и пр.

Синдикатите и психолозите се надяват работодателите да вникнат в същността да модела и да разберат ползите не само за служителите, а и за самите им компании. Добре отпочиналият служител, който има време за семейството си, ще работи по-старателно и ефективно, и така ще донесе позитиви и за компанията – по-качествена работа и повече приходи.