СИМОНА РУСЕВА

Милиони сирийски бежанци са в лагери в Турция и в други съседки, стотици хиляди са на път за Европа, много от които вече са на континента.

Трагедията ни е до болка позната.

Според президента на Сирия Башар Асад обаче виновник за драмата е Западът.

Такава позиция той изрази в интервю за държавната руска тв RT. Западът поддържал тероризма в Сирия и това принудило много хора да загърбят родината си. Асад дори косвено обвини в лъжа сънародниците си, които твърдят, че са поели по пътя на изгнанието заради неговия режим.

Това било “западна пропаганда”. Президентът обвини Запада и в цинизъм – едва при сегашната бежанска вълна започнал да се интересува от насилието в Сирия.

Асад бил за диалог с опозицията, но де факто поставя условие – тя да капитулира: “Невъзможно е да се направи нещо, докато не се спре кръвопролитието.”

Както е известно, много опозиционни движения отхвърлят подобно условие за диалог с Асад. Те просто не вярват, че той е готов на разговори и го подозират в коварство – сложат ли оръжие, те сами се обричат на гибел.

В интервюто си сирийският президент дори обяви, че вече си поделял властта с част от опозицията. Истината е, че той е категорично против нея и прави всичко възможно да я унищожи. Всяко несъгласие с неговата политика той окачествява като “тероризъм”. Критиците на Асад го винят в преследвания, мъчения и убийства. Ако искат да спасят живота си, единствената възможност е бягството.

Какво цели Асад с интервюто си?

Вън от съмнение е, че иска да инструментализира бежанската криза, за да се задържи на власт.

Без подкрепата, която му оказват Русия, Иран и ливанската групировка “Хисбула”, той отдавна би се сгромолясал. Асад и без това вече загуби контрол върху почти половината от територията на Сирия.

Насилието в страната започна през 2011 г., когато режимът в Дамаск се изправи срещу мирни граждански протести. Срещу народа бяха хвърлени танкове, самолети и дори химически оръжия. Хората бяха принудени масово да напускат родните си места. И сега повечето бягат от Сирия заради терора на Асад. Не малко обаче затърбват родината си и заради главорезите от Ислямска държава, които завземат все по-големи територии.

Не се задава край на горещия конфликт. До този момент по официални данни загиналите са над 250 000 души, повечето от които при бормбардировки на правителствените ВВС.

Още от 2011 г. Западът настоява за оставка на Асад, но се въздържа от пряка намеса поради липса на сериозна политическа алтернатива.

Вярно е, че САЩ започнаха да обучават на своя територия сирийски бунтовници срещу режима, но цифрата е скромна, ако не и смешна – за 4 години едва 60 души. От лятото на 2014 г. САЩ бомбардират джихадистите в Сирия, което Асад приветства. Липсва обаче всякаква координация между Вашингтон и Дамаск.

Междувременно някои европейски държави, като Австрия и Испания, настояват на Асад да се гледа като на по-малкото зло и с него да се сключи съюз в битката срещу Ислямска държава.

Режимът в Дамаск обаче хвърля военната си мощ срещу бунтовниците, които се бият както срещу ислямистите от ИД, така и срещу Асад. Той пък не предприема почти нищо срещу джихадистите, дори се съюзява с тях при търговията с петрол.

За Асад ИД е необходим вражески образ, твърдят наблюдатели. Още този месец се очаква Русия и Иран да излязат с предложение за сформиране на международна коалиция срещу тероризма, в която Асад ще е партньор. Така той би се завърнал на международната арена.