Европейският парламент подкрепи преди малко предложението на Европейската комисия за разпределяне на 120 хиляди бежанци сред всички страни от Европейския съюз, за да помогне на Гърция, Италия и Унгария. Преди два дни министрите на вътрешните работи не успяха да постигнат съгласие по този план. 

Днес 372 евродепутати гласуваха "за", 124 - "против", а 53-ма се въздържаха. 

Веднага след гласуването Европейската комисия разпространи благодарствено писмо:

"Комисията приветства гласуването и е особено благодарна на Парламента за бързата реакция, след като използва извънредната процедура и гласува предложението само седмица след неговото отправяне", се казва в писмото, разпространено от офиса на Жан-Клод Юнкер. 

Първоначалното предложение предвиждаше 54 000 от общо 120-те хиляди мигранти за преместване да бъдат от Унгария. Другите две обхванати от схемата са Гърция и Италия. Според първоначалното предложение на България биха се паднали 1 500 души, основно от Сирия, Ирак и Еритрея. 

Тези квоти обаче най-вероятно ще бъдат променени, заради несъгласието на Унгария и други страни от Централна Европа.

Следващата стъпка е заседанието на вътрешните министри, насрочено за 22 септември в Брюксел. На последната им среща на 14 септември те не постигнаха съгласие, но мнозинството от тях изразиха готовност за бързи действия. 

"Ако Съветът одобри плана във вторник, Комисията е в готовност да започне работа с отделните страни и компетентните агенции, за да разпредели незабавно бежанците и да намали напрежението над най-засегнатите страни", съобщи днес ЕК.

Очаквайте подробности!