Доналд Тръмп, считан за фаворит в републиканската надпревара като кандидат-президент, влезе в словесна престрелка с пхочти всички свои конксуренти, предаде Би Би Си.

Това стана на проведения снощи дебат между тях в президентската библиотека "Роналд Рейгън" край Лос Анджелис. 15-те кандидати трябваше да покажат най-доброто от себе си, защото и в края на месеца приключва поредният период за набиране на средства от донорите.

От началото на кампанията си Доналд Тръмп породи противоречиви коментари с изказвания, които бяха приети като дискриминационни и сексистки. Неговите намерения да изгради стена по южната граница, която да бъде платена от Мексико, и желанието му да изгони всички нелегални имигранти доведоха до заклеймяване и от ляво, и от дясно.

Още в началото на дебата вчера Тръмп даде ясно да се разбере, че и този път ще се "изхвърля".

"Казвам ви го отново, без да се надувам - направил съм много милиарди долари", заяви той при представянето си.

На продължилия близо 3 часа дебат богаташът запази своя провокативен тон и изтъкна опита си като бизнесмен за основно свое предимство. В същото време по въпроса за данъчната политика той зае центристка позиция, като се съгласи богатите да плащат по-големи данъци. Той допълни, че скоро ще представи план за намаляване данъците на средната класа.

Основният опонент на Тръмп се оказа бизнесдамата с противоречив управленски опит Карли Фиорина. Първо тя обърна внимание на факта, че като бизнесмен съперникът й е натрупал много задължения. След това Фиорина отговори на неговия сексистки коментар от интервю миналата седмица. Тогава гой бе казал, че само да погледне някой лицето на Фиорина, никога не би гласувал за нея.

"Мисля, че жените в цялата страна чуха много ясно думите на г-н Тръмп", каза бизнесдамата. Думите й бяха последвани от бурни овации.

Журналистите наблюдават караницата между Тръмп И Карли Фиорина.

Фиорина привлече симпатии и с лично откровение. Тя разказа, че е погребала свое дете, което е било наркозависимо, и призова за повече инвестиции за борба в тази сфера. Тя отправи и емоционален апел към президента Барак Обама да се спре финансирането на организация, атакувана от противниците на абортите с обвинения, че се занимава с търговия на органи.

Най-скандално бе поведението на Тръмп при словесната му престрелка с Джеб Буш. Милиардерът обвини конкурента си, че е зле по въпросите на имиграцията, тъй като съпругата му Колумба е мексиканка.

Ето каква стовесна престрелка последва:

Буш: Да вкарате жена ми в остър политически диалог бе напълно неприемливо и аз очаквам да се извините за това, Доналд.

Тръмп: Трябва да ви кажа, че съм чувал страхотни неща. Чувал съм, че жена ви е прекрасна. Не я познавам.

Буш: Тя е прекрасна, тя е невероятна. Тя наистина е любовта на моя живот и тя е тук. Защо не й се извините точно сега?

Тръмп: Не, няма да го направя, защото не казах нищо невярно. Но съм чувал, че е прекрасна жена.

Тръмп (в средата) е застанал между съперниците си Бен Карсън (вляво) и Джеб Буш.

Според анализатори Джеб Буш не е успял да покаже ентусиазъм и монотонното му говорене би довело до спад в подкрепата към него.

Тръмп не пощади почти никого от конкурентите си.

Той се подигра с външния вид на сенатора от Кентъки Ранд Пол и изтъкна финансовите далавери, за които е обвиняван губернаторът на Уисконсин Скот Уокър.

Имигранти протестираха срещу Доналд Тръмп преди началото на дебата в Лос Анджелис.

Ето какво още казаха конкурентите по време на дебата:

► Според Джеб Буш на банкнотата от 10 долара трябва да бъде отпечатан ликът на бившата британска премиерка Маргарет Тачър.

► Крис Кристи поиска Хилъри Клинтън, която е един от кандидатите на Демократическата партия, да бъде съдена за използване на личната си електронна поща за служебна кореспонденция.

► Марко Рубио и Джеб Буш защитиха използването на испанския език по време на кампанията, след като това бе критикувано от Тръмп.

► Буш призна, че е пушил марихуана на младини, а Ранд Пол е настоявал за легализирането й.

► Ранд Пол няма намерение да връща американските войски в Ирак, за да се бият срещу "Ислямска държава".

► Тед Крус изтъкна, че е единственият кандидат, който не подкрепя амнистия за нелегалните имигранти.