Румънският премиер социадемократ Виктор Понта отива на съд за пране на пари, фалшификации, измами и укриване на данъци. Това е най-голямото разследване в опитите на прокуратурата да пречупи гръбнака на корупцията в страната, пишат световните агенции. Прокурорите са приключили днес разследването с обвинителен акт и го пращат във Върховния съд за откриване на съдебен процес.

Обвиненията на Понта бяха повдигнати още през август, но той ги отрича и смята, че така се манипулира общественото мнение от страна на разследващите органи, които подават само част от разследването на обществото. 

Понта отказва да подаде оставка като премиер, а неговата Социалдемократическа партия го подкрепя. Той се оттегли само от лидерството на партията. Прогнозите са обаче, че на конгреса на 11 октомври т.г. не е изключено оставката като министър-председател да му бъде поискана.

От прокуратурата обявиха, че премиерът няма да бъде задържан в ареста, нито ще му бъде предявена друга мярка за неотклонение и той ще е свободен до началото на процеса, чиято дата все още не е определена, както и по врема на съдебните заседания. 

Пазарите в Румъния не са реагирили на новината и няма спад на борсовите индекси. Това се обяснява с факта, че обвинителният акт е бил очакван, а освен това "заменянето на Понта няма да бъде някакво земетресение за страната", коментира виден румънски икономист.

Освен премиера още четирима души са предадени на съд.

Президентът Клаус Йоханис, който поиска оставката на Понта още през август, коментира сега, че "обвинението е голям проблем за премиера, правителството и управляващата партия". "Но най-лошо е, че имиджът на Румъния ще пострада от това", обяви той.

Самият Понта, който е бивш прокуро, все още не е направил изявление.

В нормална държава обвинение срещу премиера е достатъчно основание той незабавно да си подаде оставката, коментира политическият анализатор Кристиан Патраскония.

Според румънски медии обвиненията са за периода, в който Понта е имал частна адвокатска практика. Специализираната прокуратура съобщи, че предполагаемите нарушения са свързани с делото на сенатора и подалия оставка министър за инфрактруктурните проекти от национален интерес и чуждестранните инвестиции Дан Шова, който е обвинен в злоупотреба с власт. 

През февруари в публичното пространство бе разпространена информацията, че семейството на Понта е замесено в тежки злоупотреби с еврофондове и укриване на данъци. Тогава медиите съобщиха, че в престъпленията са участвали сестрата му и нейният съпруг Юлиан Херцану, както и един от най-близките приятели на премиера - депутатът Себастиан Гица.