Йосиф Висарионович Сталин е не само велик ръководител и Баща на народите.

Той не само е "голям учен", но и голям писател.

Поне така би могъл да си помисли човек, ако посети библиотеката на Руския културно-информационен център (РКИЦ) на улица "Шипка" в София. Бюстът на човека, управлявал СССР от 1924 до 1953 г. и обвиняван за смъртта на милиони хора, стои на доста видно място в библиотеката. Това е място, добре познато на всички възпитаници на руски училища и висши учебни заведения, на почитателите на великата руска култура. Десетки хиляди българи са прекарвали дълги часове в тази съкровищница.

Но там няма бюстове на Пушкин, Достоевски, Толстой или някой друг от великите руски или съветски писатели.

"Бюстът на Сталин ни бе подарен съвсем наскоро от един български политик", споделиха пред Клуб Z от библиотеката на РКИЦ. Оттам обаче не можеха да си спомнят името на човека.

Клуб Z отправи запитване и до кабинета на директора на центъра. Отговор досега не е получен.

Сред жертвите на сталинските репресии има немалко хора на перото. По-видните от тях са Осип Манделщам, Исак Бабел, Михаил Колцов, Даниил Хармс, Александър Введенски и други.

Оцелели от лагерите писатели създават шедьоври за преживените ужаси. Варлам Шаламов написва "Колимски разкази" и нарича лагерите в Колима "Аушвиц без пещи". Лев Разгон е автор на разтърсващата книга "Плен в своето отечество".

За да се стигне до Александър Солженицин, получил Нобелова награда за творбата си "Архипелаг ГУЛАГ". За тази книга той дори е изгонен от СССР.

----

* "Другарю Сталин, вий голям сте учен" е първата строфа от стихотворението "Другарю Сталин" на поета Юз Алешковски, прекарал три години в лагер. Преводът е на Емил Петров.