Хърватия затвори седем от своите 8 гранични пункта със Сърбия, ден след като 10 000 души влязоха в стнаната само ден, след като Унгария затвори границата си със Сърбия, съобщи Би Би Си.

Междувременно Словения каза, че е спряла група мигранти във влак и се готви да ги върне в Хърватия. Огромният поток от бежанци, които идват от Средиземно море и се насочват на север, доведе до политическа криза в ЕС.

Хърватските власти заявиха, че са затворили и пътищата, които водят до граничните пунктове. В момента единственият, който остава отворен, е "Баяково". 

Затварянето на границата отрязва основния сухоземен маршрут, по който мигрантите минават от Гърция за северна Европа. Хърватия се опита да задържи мигрантите в бежански центрове, но много избягват от тях и отново тръгват на път.

В четвъртък хърватският министър на вътрешните работи Ранко Остоич коментира, че страната е "абсолютно претъпкана". Той даде и послание към мигрантите: "Не идвайте повече тук. Стойте в бежанските центрове в Сърбия, Македония и Гърция. Това не е пътят към Европа. Автобусите няма да ви откарат там, това е лъжа."

На два от граничните пунктове със Сърбия, които вече са затворени - "Товарник" и "Батина", вчера възникнаха сблъсъци с полицията.