Малко преди да застреля американския президент Джон Кенеди, убиецът му Лий Харви Осуалд бил в Мексико и се срещнал със съветски и кубински дипломати.

Информацията се съдържа в меморандум, разсекретен в сряда, съобщи в. "Вашингтон таймс". Той е огласен 52-години по-късно. ЦРУ извърши завчера безпрецедентно разсекретяване на хиляди президентски брифинги от 60-те г. на ХХ век. И макар те да са отпреди няколко десетилетия, една пета от съдържанието им е редактирана, отбелязва изданието. Целта е да бъдат скрити източникът и методите на получаване на информацията.

Разсекретената информация за пътуването на Осуалд до Мексико е от 25 ноември 1963 г. - три дни след убийството на Кенеди в Далас. Тя била предадена от американското разузнаване на Линдън Джонсън, заел поста на държавния глава.

Кенеди пътува в открита кола в Далас на 22 ноември
1963 г. Секунди по-късно той ще бъде застрелян.

Убиецът на Кенеди посетил посолствата на СССР и Куба в Мексико на 28 септември 1963 г.

"Казаха ни, че се е опитал да си уреди визи, за да замине за Съветския съюз през Хавана", било заявено на брифинга.

По-нататък става ясно, че убиецът се е завърнал в САЩ шест дни по-късно - на 3 октомври.

На 22 ноември Лий Харви Осуалд застрелва в Кенеди с пушка със снайпер, докато президентът се движи в открита гола в Далас, щата Тексас.

Бившият морски пехотинец е арестуван първо заради убийството на полицай Джей Ди Типит. Пазителят на реда е застрелян в същия град 45 минути след Кенеди. По-късно Осуалд е обвинен и в убийството на президента. Той отхвърля обвиненията, като твърди, че е изкупителна жертва.

Самият Осуалд е убит два дни по-късно - на 24 ноември, докато полицията го мести от участъка в затвора. Убийството му, извършено от собственика на нощен клуб Джак Руби, се предава на живо по американската телевизия.

Все още обаче остава забулен в мистерия първият брифинг на разузнаването за Линдън Джонсън като президент на САЩ. Той е направен броени часове след гибелта на Кенеди.