Сирия ще поиска руски войски да се включат в боевете с бунтовниците, ако това се наложи.

Изявлението направи външният министър на страната Уалид Муалем, цитиран от ТАСС.

"Ако бъде необходимо Сирия без колебание ще се обърне с такава молба към Русия“, каза той. И допълни, че в момента в страната няма руски войски. „От самото начало на конфликта Русия ни оказваше помощ и не закъсняваше с нея“, каза още Муалем.

Източници от Пентагона обаче смятат, че руснаци вече не съветват, а участват в ръководенето на военните действия в Сирия.

Междувременно нови сателитни снимки показаха, че руски танкове, бронетранспортьори и друго военно оборудване са пристигнали наскоро във военновъздушна база в сирийската крайбрежна провинция Латакия, предаде АП. Така се потвърждават съобщенията на американски, израелски и други представители за засилване на военното присъствие на Русия в Сирия.

Русия настоятелно призова САЩ и техните съюзници да приемат сирийското правителство като партньор в борбата с групировката "Ислямска държава" (ИД).

"Няма причина да се избягва сътрудничеството със сирийското ръководство, което се противопоставя на тази терористична заплаха", заяви външният министър Сергей Лавров.

По думите му "сирийският президент (Башар Асад - б.р.) командва най-способните сухопътни сили, които се борят с тероризма".