Виждали сте много скандални снимки с бежанци, които хората масово споделят в социалните мрежи. Голяма част от тях обаче не са истински. Но пък кой се интересува...

Важното е снимките да са ефектни и да са удобно „доказателство“ за нашата теза. А различни позиции по темата за бежанците има достатъчно много. „Индипендънт“ събра на едно място най-популярните снимки, които не са истински.

"Ислямска държава“ инфилтрира Европа чрез бежанците“

Няколко снимки станаха популярни с това, че показват бойци на ИД, които пристигат в Европа. Най-често те са съставени от две снимки една до друга – на едната мъжът е в униформа, а на другата – как е един от бежанците.

Този мъж бе обявен за принадлежащ към ИД, а всъщност се е сражавал срещу джихадистите.

Но дори когато снимките наистина са на един и същи човек, твърденията, че той са част от „Ислямска държава“, са измислени. Конкретно този мъж се е бил срещу джихадистите. 

Също масово споделяна снимка е как бежанци нападат полицаи със знамето на ИД в ръцете си. Всъщност кадърът показва протест от 2012 година в Германия – още преди възхода на „Ислямска държава“. И то това е протест срещу друг протест - на крайно десни екстремисти. По това време няма как знамето да е на ИД, след като още не бяхме чували за ИД.

Това е една от многото снимки, които се използват за „доказателство“, че бойци на ИД пристигат в Европа.

Няколко други снимки твърдят, че показват бежанци, които воюват на страната на ИД с оръжие в ръка. В два подобни случая те всъщност показват бивши бойци от кюрдските сили или от Сирийската свободна армия, която воюва и с ИД, и с Башар Асад.

Още едно фото, разпространявано от антиимигрантска група в Хървания, твърди, че също е разкрило ислямист сред бежанците. Но специалистите веднага различиха униформата му на боец срещу ИД.

 

Ovo nije izbjeglička kriza, ovo je premještanje trupa, dijelite...⬇⬇⬇⬇⬇Islamist refugees are NOT welcome in Croatia

Posted by PRIZNAJEM! HRVAT SAM on Tuesday, September 8, 2015

"Бежанците са здрави/богати и не се нуждаят от помощта ни“

Pegida UK, която е клон на германската антиислямска протестна група, разпространява много снимки, които показват „фалшиви“ или „незаслужаващи“ бежанци.

Заключенията се основават на факта, че хората от снимките нямат вид на недохранени.

Например тази снимка на мускулест мъж саркастично е допълнена с надписа: „Чух, че в Англия има безплатни стероиди. Не бъдете расисти и ме пуснете“. А отдолу посланието е допълнено с „Моля ви, помогнете на тези беззащитни жени и деца“.

Снимката се оказа отпреди две години, но надписът е нов.

Снимката обаче не показва бежанци, нито пък е от тази година. Тя е направена преди две години на остров Рождество, Австралия.

На други снимки, направени по същото време, много ясно се виждат сините униформи на граничните полицаи и надписът „Австралийска митническа и гранична защита“. Но това не пречи те да се разпространяват и днес с надписа:

„Тези бедни бежанци са ходили почти 10 часа без протеинов шейк“, е коментарът в социалните мрежи.

Многобройни са и снимките на сирийски бежанци със смартфони в ръцете, а коментарите в социалните мрежи са, че в такъв случай те не се нуждаят от помощта на Европа. И това, че стандартът на живот в Сирия не е от най-ниските, не означава, че там е сигурно.

"Снимката на Айлан Кюрди е постановка“

Най-безсърдечната конспирация, която циркулира в онлайн пространството, е за евентуалната „постановка“ с тялото на тригодишния Айлан Кюрди, което бе открито на брега в Турция. Мнозина се усъмниха, че това е заговор, за да се предизвика съчуствие.

„И така, проработи ли нагласената снимка на Айлан?“, се казва в този пост.

Някой е взел снимка на турски граничар, който вдига детско тяла на видимо различно място по брега. Това е аргумент, че тялото всъщност е било преместено, за да се направи по-ефектна снимка.

„Малкият Айлан Кюрди, ако е мъртъв изобщо, не се е удавил. Той е бил убит, а снимката е постановка. Тялото му е специално аранжирано“ - появи се дори такъв туит.

"Пропагандаторите използваха дори трупа на малко момче, за да направят подходящи снимки за манипулиране на общественото мнение“, написа пък друг.

"Ако досега някой се съмняваше, моля, помислете отново: преди снимката на Айлан да бъде направена, тялото му е било специално преместено“ - това пък е изводът в сайт за конспирации.

Айлан и по-големият му брат Галип се удавиха край бреговете на Турция.

Проблемът тук е един: използваната като „доказателство“ снимка всъщност е на по-големия брат на Айлан – Галип, който заедно с майка им, също се удави край турския бряг. Тялото му било изхвърлено на друг залив, а различните дрехи се виждат ясно на снимката.

"Бежанците нападат като скакалци“

Въпреки че броят на пристигащите в Европа наистина е голям, много от снимките, които искат да докажат това, също са фалшиви. Белгийска телевизия разкри тази снимка, която твърди, че показва „инвазията в Италия“. Всъщност кадърът е от 1991 година и показва пристигането на 20 хиляди мигранти в пристанището Бари.

Закия Хатаби, съпредседател на партията Еколо, публикува снимката в туитър и написа, че вече й е омръзнала тази „отвратителна политическа игра“.

Още една снимка на същия кораб показва отчаяни албанци да се катерят по кораба преди отплаването. Тя пък бе разпространена от Pegida UK.

 

"Ако бежанците се нуждаят от защита, те ще доведат жените и децата си“.

Изключително популярна стана публикувана снимка от крайно дясната Английска лига за защита, която противопоставя британски войници и пристигащи в Германия бежанци.

Надписът гласи: „Отидете на фронта. Оставете жените и децата си на сигурно“. Под бежанците текстът е друг - „Отидете на сигурно. Оставете жените и децата на фронта“.

Снимката, разбира се, получава много харесвания, но VICE разкри, че това е фрагмент от кадър, който показва десетки жени и деца на различни възрасти, които пристигат със същия влак.

"90% от тези „бежанци“ са мъже. Ако в техните страни е толкова опасно, къде са семействата им? Защо биха ги изоставили?“

Този аргумент е широко използван и от политици по света.

Според данните на ООН обаче, около 72% от бежанците и мигрантите, пристигащи в Европа през Средиземно море, са мъже, 13% са жени и 15% деца. Според социални работници, причината повече мъже да тръгнат първи е желанието им да първо да осигурят дом, в който да посрещнат роднините си.