Европейските министри на околната среда одобриха днес единна позиция на ЕС за световната конференция по климата в Париж през декември. Тя предвижда до 2050 година глобалните въглеродни емисии да бъдат съкратени наполовина спрямо нивата от 1990 година, каза европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Каньете.

"Ние сме единни и сме готови  да постигнем амбициозна, справедлива и правно обвързваща глобална сделка за климата и няма да се съгласим на нищо по-малко", каза той.

Европейската позиция е също за свят с нулеви въглеродни емисии до края на това столетие.

Досега 63 държави, които дават 62 на сто от световните емисии, са съобщили предложенията си за намаляването им, но остават много, включително няколко от 20-те най-големи икономики, които още не са го направили, каза Каньете. Обещаните дотук намаления са четири пъти по-големи от предвидените в досегашния протокол от Киото, първото световно споразумение за климата, посочи комисарят.

Европейският съюз е световен лидер в намаляването на въглеродните емисии. Той прие да ги съкрати спрямо нивата от 1990 година с 20 на сто през периода 2007-2020 година и с още 40 на сто в периода 2020-2030 година.