Русия е прехвърлила в Сирия стратегически бомбардировачи, съобщиха американски разузнавателни източници, цитирани от Си Ен Ен.

Те могат да поразяват наземни цели, да осигуряват помощ по въздуха и да прихващат вражески бойни самолети.

Същевременно в арабската република са пристигнали неголеми количества танкове и бронирани коли. Техниката се намира във военна база близо до главното сирийско пристанище в Латакия. Вероятно става дума за руската военноморска база в Тартус.

Намеренията на Москва засега не са ясни. Първоначалните сигнали обаче са, че целта е да се осигури въздушна подкрепа на сирийските правителствени войски и на хуманитарните операции. САЩ очакват също така Москва да изпрати там и неголям брой пехотинци.

Възможно е обаче скоро Русия да реши да увеличи броя на своите военнослужещи в Сирия, отбелязва разузнавателният източник. Това ще бъде най-голямото натрупване на руски сили в чужбина след войната в Афганистан през 1980-1989 г.

Няколко часа след огласяването на тази информация руският военен министър Сергей Шойгу и шефът на Пентагона Ащън Картър проведоха 50-минутен телефонен разговор, посветен на Сирия.

Шойгу информирал колегата си, че действията на Русия са "отбранителни по своята същност" и целта им е изпълнение на поетите от страната му ангажименти към правителството на Башар Асад. Това съобщи пред журналисти висш служител на Пентагона.

Отделно двамата министри се разбрали да бъдат водени допълнителни разговори за създаване на механизми, по които силите на САЩ и Русия да не си пречат взаимно и да бъдат избегнати неволни инциденти на терен в Сирия. Струпването на руски военни части в арабската република увеличава вероятността за едновременни американски и руски мисии във въздушното й пространство.