Лидерът на АБВ и бивш президент (2002-2012) Георги Първанов неочаквано похвали своя заклет критик и политически враг Иван Костов.

Поводът бе настоящата бежанска криза. Първанов напомни за подобна криза през 1999 г., когато започнаха ударите на НАТО срещу Сърбия заради действията на нейната армия в Косово.

"Тогава седнахме с Костов на една маса като премиер и опозиция. Изработихме българската позиция. Тя бе, че не можем да приемем бежанците, но можем да помогнем за настаняването им в Македония", каза Първанов в интервю за Би Ти Ви.

Костов сдаде властта през 2001 г. няколко месеца, преди Първанов да стане президент. В опозиция експремиерът често нападаше държавния глава заради сближаването му с Русия и с нейния лидер Владимир Путин.

А за настоящата криза мнението на Първанов бе следното:

"Чукам на дърво, защото все пак потокът, слава Богу, не ни е залял като други страни. Засега минава покрай нас. Но далеч преди тази вълна съм казал, че България трябва ясно да прецени възможностите си колко хора може да приеме. Става дума за хора, които ще настаним добре, които да живеят нормално, да се лекуват - изобщо да живеят като хората, извинете за тавталогията. Ако му изпуснем колая, ще бъде зле не само за нас, но и за самите тях."

Съвсем естествено, разговорът засегна отказа и последвалото разрешение за полети на руски самолети над България на път за Сирия.

"Росен Плевнелиев в много отношения играе роля, която не е присъща на държавен глава. Тя е остра и агресивна, на ястреб. При последния случай с руския самолет въпросът не е дали е прелетял или не, а в казуса. Той показва„, че президентът, премиерът, външният и военният министър имат 4 различни гледни точки, различни философии", каза Първанов.

Последва нова похвала, този път към настоящия премиер Бойко Борисов:

"Трябва да призная, че ми допадна най-много умерената и разумна, чисто човешка позиция на премиера", изтъкна лидерът на АБВ.

Не бе подминат и въпросът за проектозакона "Меглена Кунева" за борба с корупцията, който АБВ не подкрепи. Водещата спомена и петзвездния СПА хотел в Кюстендил, придобит от един от синовете на Първанов. Бившият президент смутолеви и не пожела да говори за хотела. Нито отговори на въпроса дали е съгласен да стане първият български политик, който да бъде разследван, ако бъде създадена съответната комисия. Отклони темата като заяви, че е бил многократно проверяван от всички възможни органи. След което разкритикува същата тази комисия, макар още тя да не съществува:

"Комисията не може да бъде на министър-председателя. Това е позицията на АБВ. Ужасно е, че за 8 години никой не пожела да приеме този принцип. Комисията трябва да бъде еднакво отдалечена от всички партии в парламента. Не трябва да се налагат партийни кандидати."

Първанов отново защити решението Георги Кадиев да бъде кандидат на АБВ за предстоящите кметски избори в София.

Попитан защо партията му играе с кандидат назаем, бившият президент контрира:

"Аз откъде идвам? Не помните ли къде бях? Ние бяхме изгонени от лявото пространство. Няма монопол вляво. Аз  съм кадър на БСП. Кадиев също беше изключен, но той остава независим кандидат, не се е присъединявал към АБВ. Много тежък е кадровият дефицит - не само вляво, но и вдясно. Не можем да ги закрепостяваме."

Ако искаме да има движение по съдебната реформа с консенсус и поне 180 гласа, да приемем становище, че по третия пункт (за разпределението в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – б.р.) ще се търси друго решение. С подобно предложение излезе Първанов по въпроса за съдебната реформа.

Той отново подчерта, че АБВ е против представителите на държавното обвинение да са равни по брой с тези на парламента. По думите му става дума за „политическо въздействие и възможност за блокиране” на работата на прокурорската колегия.

„Това е изразеното становище, макар и все ще недокументирано, на представителите на Венецианската комисия”, заяви Първанов. Според РБ, разделянето на 6:6 в колегията е нужно заради централизирания модел на прокуратурата и необходимостта от реформи в нея.

Лидерът на АБВ подчерта, че партията ще подкрепи първите две предложения, които включват засилването на работата на Инспектората към ВСС. За разпределението в прокурорската квота няма да гласуват „за”.

Ще се разпадне ли коалицията при смекчаване на промените? „Г-н Кънев доста пъти се заканва, че ще напусне управляващото мнозинство, но няма да го направи”, уверен е Първанов.