В първия от поредицата почивни дни задръстванията са километрични - и вън от страната и в посока към морето.

Тежка е ситуацията по главен път Е-79. Натоварено е движението в района на ГКПП "Кулата“, съобщи БНР. Движението по ЛОТ 4 на автомагистрала "Струма“ се осъществява без затруднение. Задръстванията обаче започват малко след изходите на София.Задръстването започва още преди разклона на Диканите и продължава до Дупница. Тези, които имат възможност, е по-добре да отбиват по стария път и да карат по него. Има много камиони, за около 20 минути се минава един километър. Има тройна колона, а трите ленти след това се събират в една лента.

Поради очаквания по-интензивен трафик в събота от и за Гърция от "Гранична полиция” съобщиха, че е създадена необходимата организация за преминаващите към южната съседка.

МВР: Използвайте пунктовете на Илинден, Капитан Петко войвода или Ивайловград

Препоръчва се на пътуващите към Гърция да използват съседни гранични пунктове - Илинден, Капитан Петко войвода и Ивайловград.

На всички останали гранични пунктове движението на МПС е нормално.

Лазар Лазаров: "Празниците не са причина ремонтите да спират"

Автомагистрала „Струма" е построена до Дупница, след това пътят се стеснява. Това е причината за километричните задръствания в посока Гърция в началото на 4-дневната почивка, заяви пред "Дарик" шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Докато не бъде изградена цялата магистрала, щели да продължат да се образуват тапи. "Празниците не са причина ремонтите да спрат", каза още той. За голямото прибиране след няколко дни ще бъде ограничено движението на тежко-товарни автомобили с цел облекчаване на трафика, коментира още Лазаров.

„Трафикът в тази посока заради дългите празници предопределя доста хора да тръгнат на почивка в Гърция. В момента магистралата е построена до Дупница, а на Дупница се стеснява, тъй като там предстои през следващия месец да пуснем следващата отсечка. Но докато не бъде изградена цялата магистрала, ще има тапа. Няма как двулентовия път да поеме целия трафик, който в момента се генерира от София и от други части на страната. Другият проблемен участък е магистрала „Тракия" - там, където продължават ремонтите на виадуктите, на изхода на София също", обясни инженер Лазаров.

Той се извини на всички шофьори, които пътуват, но по думите му сега е времето да се направят и довършат тези ремонти.

„Лятото спряхме заради големия туристически поток, зимата няма как да го правим, защото технологично времето няма да позволи. Сега е моментът да завършим ремонтите както на „Тракия", така и на „Хемус". Чета мнения да се спрат сега ремонтите, за да ги започнем пролетта, а тогава ще е същият трафик и пак ще има проблем - за 1 май, за 6 май и т.н. По-добре сега малко да стиснем зъби. Товарните автомобили ще бъдат спирани, за да не затрудняват и те допълнително засиления трафик", допълни председателят на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Опашки и по магистрала "Тракия"

Километрични задръствания са се образували на автомагистрала „Тракия” преди разклона за Пазарджик заради ремонтите, предаде репортер на „Фокус”. Трафикът е интензивен и опашките от автомобили започват от 67 км и продължават до 89 км. Автомобилите се движат в три колони. Препоръчително е шофьорите да пътуват по Подбалканския път, за да избегнат натовареното движение. 

Двете снимки от БГНЕС са от сутринта (горе) и от ранния следобяд. Да напуснеш София в днешния ден се оказа сложна задача.

 

В участъка между София и Пазарджик на 4 места са се извили огромни колони, а колите буквално пъплят по аутобана. Десетки автомобили са аварирали заради високите температури и бавното предвижване. Тапите са още от излизането от София. За тези, които напускат София през Околовръстното шосе към АМ „Тракия”, предвижването им коства поне около час. Преди Пазарджик пък движението направо е блокирано, съобщи БГНЕС 4 часа не стигат, за да се стигне до Пазарджик по ремонтиращия се в момента аутобан. Шофьори, пътуващи често в тази посока, не помнят такова задръстване. Някои от тях дори препоръчват да не се тръгва в момента по "Тракия" .