Първия от трите реактора в белгийската ядрена електроцентрала в Тианж, близо до Лиеж, се е самоизключил късно снощи заради повреда в охладителна помпа, съобщава всекидневникът "Соар". Според властите няма опасност от радиоактивно заразяване и екипи установяват причините заповредата.

От три реактора в централата в момента работи един - трети. Втори е изключен отдавна заради открити пукнатини в металния му корпус.

Първи реактор на Тианж е бил пуснат миналия четвъртък след редовна поддръжка, която започнала в края на юни според говорителка на белгийската енергийна компания "Електрабел", цитирана от агенция "Белга".

От общо четири реактора в другата белгийска АЕЦ - Дул, край Антверпен, работят само първи и втори. Трети е спрян поради пукнатини в корпуса подобни на тези в Тианж.

На 5 август 2014 година четвърти блок на същата централа беше спрян, след като една от парните турбини прегря. Оказа се, че някой е отворил аварийна клапа и е източил 65 000 литра масло от турбината в подземен резервоар.

Властите разследват случая. Една от версиите е саботаж, но до момента няма доказателства. Тези клапи са предназначени да отстранят запалимия лубрикант в случай на пожар. Обикновено са заключени с катинар.

Тъй като от общо седем ядрени реактора в страната в момента работят само три, белгийските власти подготвиха авариен план за режим на тока, до чието приложение досега не се е стигнало.