Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви днес, че сирийският президент Башар Асад трябва да напусне поста, а точният момент за оттеглянето му да бъде определен чрез преговори, предаде ТАСС.

Той каза това в Лондон, където е на визита. Кери говори пред журналисти след срещата си с британския външен министър Филип Хамънд.

Кери призова Русия и Иран да използват влиянието си, за да убедят Асад да преговаря. Той изтъкна, че е важно бързо да се подновят усилията за намиране на политическо решение на 4-годишната война и влошаващата се бежанска криза в Сирия.

"Трябва да стигнем до преговори. Това искаме и се надяваме, че Русия и Иран и всички други страни с влияние ще помогнат да се постигне това. Ние сме готови да преговаряме. Готов ли е Асад да преговаря, имам предвид да преговаря наистина? Русия готова ли е да го накара да седне на масата за преговори?", попита Кери.

Според него не е необходимо Асад да бъде отстранен в първия ден или месец. Всички страни трябва да се съберат и да достигнат до съгласие как да се случи това.